PLAVI DANI OTPOČELI KORACIMA KA KVALITETNIJEM INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU

Sedmodnevna manifestacija Plavi dani, posvećena osobama sa autizmom, koja se prvi put održava u Lajkovcu na inicijativu i u organizaciji Udruženja “BaziMili” otpočela je u lajkovačkoj OŠ”Mile Dubljević” akreditovani seminarom “Planiranje i realizacija dodatne obrazovne podrške učenicima/deci sa smetnjama u razvoju u školi/predškolskoj ustanovi”.

Uvodničarke u temu i voditeljke bile su Danijela Vuković i Biljana Radosavljević iz Pedagoškog društva Srbije.

Seminar je okupio 25 učesnika, što je i bio maksimalno ograničeni broj, okupio je predstavnike vaspitno – pbrazovnih ustanova sa područja opštine Lajkovac, predstavnike Društva za cerebralnu paralizu iz Valjeva i isturenog odeĺjenja OŠ “Milan Munjas” iz Uba.

Pedagoškinja, savetnica za rad sa decom sa smetnjama Danijela Vukovic je magistar nauka, pedagog i osoba sa smetnjama. Radila je u Ministarstvu prosvete, ima iskustvo u radu sa decom sa smetnjama, u držanju obuka za vaspitače i nastavnike, u radu sa decom sa smetnjama u redovnim grupama i odeljenjima u vrtićima i školama. Poznaje pravnu regulativu u obrazovnom sistemu, autor je obuke o inkluzivnom obrazovanju „Planiranje i realizacija dodatne obrazovne podrške učenicima/deci sa smetnjama u razvoju u školi/predškolskoj ustanovi”,  autor je više članaka, stručnih radova…

Danijela Vuković je prepuna utisaka sa seminara u Lajkovcu:  

“Pre svega, čast mi je da je seminar čiji sam ja jedan od autora, prepoznat kao važan i potreban za širenje vidljivosti  i  značaja inkluzivnog obrazovanja. Hvala Milici Nikolić iz Udruženja “BaziMili” na uvršćivanju seminara na početak obeležavanja nedelje posvećene osobama sa autizmom. Veoma mi je bilo drago da su pored kolektiva iz OŠ “Mile Dubljević”, seminar pohađali i aktivisti udruženja iz Valjeva, lični pratioci i Milica Nikolić, majka dečaka sa autizmom. To je obogatilo seminar, dalo mu dodatnu dimenziju u kvalitetu. Saradnja učesnika je bila divna, svi su bili otvoreni za nova saznanja. Škola je bila dobar domaćin i direktorka me je prijatno iznenadila svojim učešćem na seminaru. To je retkost. Koleginica i ja smo veoma zadovoljne reakcijom svih polaznika na seminaru. Iskreno se nadam da će se naučeno primeniti u praksi svih polaznika. Bitno je da svi shvatimo da dete sa smetnjama ne može da se menja zbog naših potreba ali može da napreduje ako se mi odrasli potrudimo da ga razumemo i pomognemo da se razvija i uči na način na koji ono to može. Nijedno dete ne zaslužuje da bude zanemareno ili odbačeno zato što mi ne znamo kako ćemo sa njim.  Zato se mi usavršavamo u znanju i  veštinama.”

Nastavnica Sonja Milovanović bila je jedna od učesnica seminara, a rezimirajući utiske kaže:

“Jedna od aktivnosti na inicijativu i u organizaciji Udruženja „BaziMili”, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, bio je akreditovani seminar u lajkovačkoj osnovnoj školi na temu planiranja i realizacije dodatne obrazovne podrške učenicima i deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi.

Učesnici ovog seminara bili su nastavnici koji imaju želju da se informišu, obrazuju i unapređuju svoje veštine i znanja u radu sa decom. Decu sa autizmom na prvom mestu treba upoznati, razumeti, poštovati i pružiti pažnju i ljubav i to raditi svakodnevno. Inkluzivno obrazovanje podrazumeva prihvatanje i uključivanje sve dece sa razvojnim teškoćama bez obzira na njihovo poreklo, poteškoću, socioekonomski status, rasnu, etničku i dr. pripadnost.

Na ovom seminaru posvećenom inkluziji govorilo se da više nije pitanje da li inkluziju treba uvesti u škole ili ne, već kako kvalitetno raditi i izaći u susret potrebama sve dece da budu prihvaćena, uključena u društvo jer sva deca imaju jednaka prava i mogućnosti bez obzira na individualne razlike. Zaposleni u našoj školi pohađali su i pohađaju mnogobrojne seminare posvećene ovoj temi i spremni su da se permanentno edukuju.

Seminar je bio pretežno radioničarskog tipa, pa su se grupno izvodili zadaci izrade scenarija za časove. Na ovom seminaru dobili smo konkretne primere dobre inkluzivne prakse i proverena rešenja u radu sa decom kojima je potrebna dodatna podrška, koju mi u našoj školi već uspešno pružamo.

Seminar se bavi pitanjima od individualizacije, preko izrade IOP-a 1 i 2, do načina uvođenje roditelja u partnerske odnose sa školom, proučava kako inkluzivni model približiti praktičnom radu nastavnika, kako stvoriti podsticajnu sredinu za učenje i razvoj dece. Učesnici seminara su mogli da čuju principe učenja i primer njihove praktične primene u radu sa decom, kao i modele i stilove učenja.

Predavači su opisali pristup u osmišljavanju plana podrške u radu sa učenicima sa razvojnim poteškoćam i objasnili metodologiju izrade, praćenja i evaluacije IOP-a. Smatram da su ovakvi seminari izuzetno korisni za sve koji su uključeni u proces vaspitanja i obrazovanja dece. Predavači su na veoma zanimljiv, konkretan i praktičan način veoma uspešno realizovali ovu kompleksnu temu.”

Svojim učeščem, podršku manifestaciji dala je među prvima centralna OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu i Izdvojeno odeljenje u Bajevcu, a direktorka škole Biljana Žujović je u startu naglasila značaj dodatne obrazovne i vaspitne podrške učenicima i deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi:

“Cilj nam je da svaki učenik čuje i proširi svoja znanja o autizmu, da svi zaposleni ojačaju svoje kompetencije za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, kao i da svi roditelji shvate i prihvate da su deca sa autizmom podjednako vredna kao i sva ostala deca, da su i oni nečija deca, rođaci, prijatelji i da imaju pravo da budu srećni.“

U okviru manifestacije Plavi dani, takođe u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu, danas će biti održana i interaktivna tribina sa prof. dr. Nenadom Glumbićem, jednim od najvećih stručnjaka u oblasti autizma na našim prostorima, koji prvi put dolazi u posetu Lajkovcu.

Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

Related posts

Leave a Comment