EPS U 2023. – IZVOZ STRUJE I 55 MILIONA EVRA PROFITA

Rezultati „Elektroprivrede Srbije“ u prvom kvartalu ove godine sigurna su potvrda predanog rada stručnjaka i menadžmenta najveće energetske kompanije u Srbiji „Elektroprivrede Srbije“.

– Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu – kaže Miroslav Tomašević, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“. – U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je za pet miliona evra više od planiranog. U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra.

I proizvodni sektor EPS-a može da se ponosi tromesečnim podacima. U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije. I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji.

I termo kapaciteti ostvaruju dobre rezultate i u odnosu na prvi kvartal 2022. rezultat je bolji za 10 odsto. Za hidroelektrane „Zvornik“ i „Đerdap 2“ mart je mesec rekorda. HE „Zvornik“ ostvarila je rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, dok će za HE „Đerdap 2“ mart 2023. godine biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kilovat-sati. U martu su obe HE imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana. Za HE „Zvornik“ ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj HE na Drini donela dodatnih 30 megavata snage, saopšteno je iz „Elektroprivrede Srbije“.

PANORAMA – ĐERDAP, Foto: Milorad Drča

Related posts

Leave a Comment