PRVE IZMENE OVOGODIŠNJEG PROGRAMA POSLOVANJA „GRADSKE ČISTOĆE“

Na nedavno održanoj 20. sednici Skupštine opštine Lajkovac po hitnom postupku usvojene su Prve izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ za 2023. godinu. Promene programa poslovanja komunalnog preduzeća prvenstveno su uslovljene novim povećanjem cene vode od strane JPKP „Lazarevac“, ovoga puta za 10 odsto.

Javno preduzeće „Gradska čistoća“ ne može da utiče na ovakvu odluku jer je ugovorom iz 2011. godine JPKP „Lazarevac“ postao stopostotni vlasnik vodovoda u Nepričavi, tako da potpuno upravlja distribucijom i cenovnom politikom. Lazarevac je samo dopisom obavestio Gradsku čistoću da od 1. aprila podiže cenu za 10 posto

Direktor Darko Jevtić je na sednici rekao da lajkovačko komunalno potrošačima neće povećati cenu, već će pokušati da smanjenjem gubitaka i boljom naplatom anulira ovo finansijsko opterećenje za preduzeće, koji će iznositi oko 5-6 miliona dinara.

Direktor Jevtić je obavestio odbornike da su svi računi za vodu od jula do januara isplaćeni lazarevačkom komunalnom preduzeću, dok su za februarski račun sredstva odvojena i biće isplaćen 7. aprila. Reprogram se takođe redovno otplaćuje.

Prvim izmenama i dopunama minimalno su izmenjene pojedine pozicije u delu investicija. Smanjen je iznos za nabavku kamiona smećara sa 20 na 18 miliona dinara, dok je za nabavku vodomera sa softverom i pratećom opremom za daljinsko očitavanje opredeljno dodatnih 500 hiljada dinara (sa 3 na 3,5 miliona).

U Plan investicija dodata je nabavka pumpi za podstanicu u iznosu od 300.000 dinara i nabavka računara i računarske opreme vrednosti 200.000 dinara.

Ukupan iznos investicija smanjen je za milion dinara: sa 28.350.000 na 27.350.000 dinara.

Predsednik opštine Andrija Živković je prokomentarisao Prve izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ za 2023. godinu, prvenstveno uslovljene novim povećanjem cene vode za 10 odsto od strane JPKP Lazarevac, ujedno ponovo elaborirajući veliki problem vodosnabdevanja koji Lajkovac ima:

„ Na svakoj sednici se provlači pitanje vodosnabdevanja, tako je bilo i danas pri čemu smo imali konstruktivnu raspravu sa određenim predstavnicima opozicije u Lajkovcu. Poznato je svima da je taj štetni sporazum iz 2011. godine mnogo toga lošeg doneo vodosnabdevanju u opštini Lajkovac. Čuli ste reči direktora da je lazarevačko komunalno preduzeće opet, za 10 posto, uvećalo cenu vode prema Lajkovcu. Nemoćni smo po tom pitanju jer Lazarevac od 2011. godine određuje cenu vode bez naše saglasnosti. Do tada smo mi na skupštini mogli da raspravljamo o tome, nažalost od 2011. ne možemo jer je vlasništvo kompletnog vodovoda u Nepričavi u rukama lazarevačkog Komunalnog. Ono što je dobro za naše građane to je  da mi njima nećemo povećavati cenu vode za tih 10%, nismo se odlučili na taj korak kako ne bismo dodatno opteretili njihov budžet. Takođe ćemo se truditi da u narednom periodu rešimo problem vodosnabdevanja viših delova, što je delimično i rešeno – u skorije vreme urađeni su novi frekfentni regulatori koji drugačije regulišu pritisak vode u podstanicama, koji mogu da izbacuju vodu ka višim delovima i kada se smanji pritisak od strane Lazarevca. Nadam se da ćemo u aprilu, najkasnije maju na sličan način rešiti i problem vodosnabdevanja u Ćelijama.“

Related posts

Leave a Comment