IZLOŽBA “ĆIRILICA U KALIGRAFIJI”

U Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” u Lajkovcu će u ponedeljak 20. marta biti otvorena jedinstvena izložba pod nazivom “Ćirilica u kaligrafiji”. Otvaranje izložbe je u 18 časova.

Zajedničkom izložbom će se lajkovačkoj publici svojim radovima predstaviti dva eminentna autora u oblasti kaligrafije, Jovanka Šorgić i Dobrila Boba Aškrabić.

Jovanka Šorgić, rođena 1959. godine u Ždrapnju, u blizini Šibenika. Već decenijama neguje srpske srednjovjekovne rukopise, te manastirsku ornamentiku i čuva istoriju prvih srpskih štamparija. Kaligrafijom se bavi dvadeset godina i sertifikovani je kaligraf. Učenica je Silvane Ručnov i profesora Aleksandra Dodiga. Kod ikonopisca Rade Marjanović učila je osnove ikonopisanja i svoje ikonopisačko umeće koristi u kaligrafskim radovima. Od 2008. godine jedan je od osnivača Udruženja „Minijatura“, osnovanog radi promocije i očuvanja kaligrafije. Imala je pet samostalnih izložbi i bila učesnik brojnih grupnih izložbi.

Dobrila Aškrabić profesor je u penziji. Aktivno se bavi slikanjem na svili, staklu, tkanjem i vezom. Od 2004. do 2015. radi kao profesor u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Stepojevcu. Učesnik je brojnih manifestacija i projekata od kojih su neki Projekat opštine Barajevo „Ćirilica u narodnoj tradiciji“, „Šarene niti“, „Boje i konci“, izložba „Moj Beograd“ u Lazarevcu, izložba „120 godina od rođenja Ive Andrića“ u Beogradu, radionica „Dani Evrope“ u Lazarevcu. Dobitnik je značajnih nagrada i diploma za tkanje, oslikavanje ešarpi, slikanje na staklu.

U svetu je krasnopis ponovo postao trend koji mnogim kaligrafima donosi zaradu. Međutim, u Srbiji, kaligrafska slova su ponovo zaživela, ali još uvek nisu toliko popularna kao što su bila u vreme kada su bila deo obrazovnog sistema. Danas, moderna kaligrafija dobija novo značenje i predstavlja vid slikarskog izraza umetnika.

Izložbena postavka “Ćirilica u kaligrafiji” biće dostuna javnosti U Galeriji lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim” do 27. marta.

Related posts

Leave a Comment