DOPRINOS MANIFESTACIJI „PLAVI DANI“ CENTRALNE OSNOVNE ŠKOLE U LAJKOVCU I IZDVOJENOG ODELJENJA U BAJEVCU

Po prvi put u Lajkovcu, na inicijativu i u organizaciji Udruženja “BaziMili” biće održana manifestacija Plavi dani, koja će trajati od 1. do 7. aprila, a centralni dan manifestacije je nedelja. 2.april – Svetski dan osoba sa autizmom, kada će na Gradskom trgu od 12 časova biti realizovan ključni program sa neverovatnim brojem učesnika, gde se očekuje puna podrška što većeg broja posetilaca.

Svojim učeščem, podršku manifestaciji dala je među prvima centralna OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu i Izdvojeno odeljenje u Bajevcu.

Prvi dan manifestacije otpočeće akreditovanim seminarom u lajkovačkoj osnovnoj školi na temu planiranja i realizacije dodatne obrazovne podrške učenicima i deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi.

U okviru manifestacije, takođe u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu, 4. aprila biće održana i interaktivna tribina sa prof. dr. Nenadom Glumbićem, jednim od najvećih stručnjaka u oblasti autizma na našim prostorima, koji prvi put dolazi u posetu Lajkovcu.

U susret manifestaciji, direktorka matične škole u Lajkovcu Biljana Žujović kaže:

„Manifestacija “Plavi dani” ima za cilj podizanje svesti o autizmu. Činjenica je da među našim učenicima imamo i učenike sa autizmom, a da zbog složenosti tog razvojnog poremećaja, još uvek o tome ne znamo dovoljno.

Što se tiče zakonske regulative, osobe sa autizmom su prepoznate, međutim svest ljudi je nedovoljno razvijena usled brojnih tabua, strahova i predrasuda.

Foto: zahvalnost učenika svojoj učiteljici Svetlani Kovačević, koja je nesebično učinila sve da ovlada radom sa decom sa autizmom

Zbog toga se kao škola suočavamo sa brojnim izazovima i nastojimo da sprečimo stvaranje razlika.  Deca ustvari te razlike i ne vide, a ako ih i vide to je pod uticajem odraslih. Znači, suština je promena razmišljanja odraslih.

Foto: školska predstava u koju su uključeni učenici sa autizmom

Svi znamo da postoji mnogo oblika autizma i da su roditelji auristične dece vrlo često zbunjeni, uplašeni i da se neretko zatvaraju u “četiri zida” upravo zbog tih predrasuda i srahova, a onda se i problemi i jazovi produbljuju.

Foto: sa rekreativne nastave

Na poziv Udruženja “BaziMili” mi smo se uključili u manifestaciju “Plavi dani” jer je naša dužnost i obaveza kao vaspitno – obrazovne ustanove da radimo na inkluzivnosti i da damo svoj doprinos podizanju svesti naših sugrađana.

Foto: sa malo truda, njihova pažnja se može animirati

Nastavnici i stručni saradnici će prisustvovati seminaru i tribini 1. i 4. aprila u amfiteatru naše škole, a tokom cele nedelje organizovaćemo niz aktivnosti, od muzičkih tački, preko izložbi likovnih radova do radionica. Uključeni su svi, mlađi razredi, stariji razredi, sve tri grupe produženog boravka. Cilj nam je da svaki učenik čuje i proširi svoja znanja o autizmu, da svi zaposleni ojačaju svoje kompetencije za rad sa decom sa posebnim potrebama,kao i da svi roditelji shvate i prihvate da su deca sa autizmom podjednako vredna kao i sva ostala deca, da su i oni nečija deca, rođaci,  prijatelji i da imaju pravo da budu srećni.“

Prvi dan manifestacije otpočeće akreditovanim seminarom u lajkovačkoj osnovnoj školi na temu planiranja i realizacije dodatne obrazovne podrške učenicima i deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi.

U okviru manifestacije, takođe u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu, 4. aprila biće održana i interaktivna tribina sa prof. dr. Nenadom Glumbićem, jednim od najvećih stručnjaka u oblasti autizma na našim prostorima, koji prvi put dolazi u posetu Lajkovcu.

U ime škole u Bajevcu, učiteljica Nena Raonić je naglasila, da je zajednički cilj  bolji polozaj dece sa autizmom i njihovih porodica, veća dostupnost usluga i promena svesti ka inkluzivnom drustvu, kao unapređenje uslova da bi deca sa smetnjama mogla da ostvare svoje pune potencijale i dodala:

“Sve to su bili naši motivi da podržimo manifestaciju  “Plavi dani”. Uverena sam da deca u manjim sredinama imaju limitirane usluge, u odnosu na decu u velikim gradovima, stoga je moje interesovanje za učešce veće, da se promoviše više rešenja da deca sa spektrom autističnih poremećaja i njihove porodice dobiju veću podršku i razumevanje i u školi pedagoške asistente. Deca u školi imaju podršku u vidu ličnih pratioca i pedagoških asistenata – defektologa. Postoji otpor prema inkluzivnom drustvu, zato je važno da razumete. Roditeljima dece je potrebno osnaživanje, podrška. Neophodna je tolerancija, razumevanje i više empatije bližnjih i svih u okruženju. Razvijmo svest, stvorimo inkluzivno društvo. Pomozimo ovoj deci za lakše usvajanje znanja, za njihov osmeh i ljubav. Nihov zagrljaj je najveći. Dođite zbog plavookog dečaka i njegove mame, koja mu poklanja svu ljubav ovog sveta. Budite tu zbog dugokose devojčice koja broji do milion, zbog dečaka sa najlepšim osmehom. Zaslužite njihov zagrljaj, koji greje dušu. Učim decu, da naše malo nekome znači puno. Zato apelujem, da svako ko je u mogućnosti napravi jedan mali korak i pruži podršku ovoj manifestaciji, za koju mislim da će se ustaliti i postati tradicionalna.”

Učenici škole u Bajevcu će svoj doprinos programu 2. aprila na Gradskom trgu dati brižljivo pripremanim nastupom, ali i humanitarnim Mini bazarom pod nazivom “Prodajemo naših ruku dela”.

Bajevački osnovci izvešće pesmu “Plava ptica” iz istoimene predstave, potom pesme ” Za milion godina”( YU ROCK MISIJA) i “Reka” (Tap 011), uz muzička pratnju gitaristkinje Mine Knežević.

Inače, u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu su uspešno organizovana brojna predavanja, tribine, radionice i niz drugih aktivnosti u culju prvenstveno obrazovne i svake druge podrške učenicima sa autizmom, kao i njihovim porodicma. Pomaci su vidni.

Sve ovo je doprinos osnovaca manifestaciji “Plavi Dani”, a posetioce očekuje bogat i sadržajan program i drugih realizatora.

Manifesticija “Plavi dani”je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

Related posts

Leave a Comment