MILUTIN U DVORCU KRALJA NIKOLE

U Dvorcu kralja Nikole I Petrovića Njegoša u Baru, koji je i zavičajni muzej ovog grada, večeras je održano”Slovo o Milutinu” umetničko veče posvećeno četvorodecenijskom stvaralaštvu Milutina Rankovića, pre svega u oblasti vajarstva, ali značajna pozornost je posvećena i njegovim pisanim izdanjima a posebno zdravicama, po kojima je naročito poznat u Crnoj Gori i koje su i ove večeri izazvale ovacije publike.

U Dvorcu su bile izložene monografije i katalozi koji su predstavljavljali retrospektivu  ovog autora, sa kojim je razgovor vodio Labud Lončar književnik, predsednik Međunarodnog udruženja književnika i umjetnika iz Bara, koje je u saradnji sa Kulturnim centrom Bar organizovao ovo veče.

„Niko ne može objasniti Milutina. Milutin i inače o sebi ne govoro puno. Njemu je važno sačuvati korijene svoga roda, poštujući samo istinite podatke. Dozvoljava blage varijacije u stilu romantičmog uljepšavanja ali nikako izvrtanje istinitih činjenica. Najbolje se izražava dlijetom, olovkom i britkom riječju. A raspolaže enkciklopedijskim znanjem istorije svoga roda. Umjetnik, čovjek, koga je zadovoljstvo poznavati a biti sa njim prijatelj je provilegija. Ponos. Ponosan sam jer je Milutin moj prijatelj i član Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano” – kazao je Labud N. Lončar.  

Izbor iz bibliografije o Milutinu Rankoviću čitala su priznati crnogorski književnici, dok su muzičku podlogu činile mlade pijanistkinja Valentina Lukić i Lana Milanović, pobednik svetskog takmičenja u NJujorku.

Ranković je uručeno priznanje Međunarodnog udruženja Nekazano.

Priznanje je umetniku iz Lajkovca  uručio književnik Gorad Radičević.

“Počastvovan sam što sam u gradu drevne kulturu na koju su mnoge Civilizacije ostvile trag imao prilike da predstavim deo svog stvaralaštva, a naročito u Dvorci Kralja Nikole iz Loze Njegoša, koji je bio i pesnik i autor čuvene himne Onamo Namo,te što su osim Barana došli i Beranci, Podgoričani, Ceklinjani, Drobnjaci,te  da su me prihvatili kao rod rođeni” – rekao je večeras iz Bara Milutin Ranković.

Related posts

Leave a Comment