POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU 107 STUDENATA

Danas je u velikoj sali Gradske kuće organizovano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata državnih fakulteta sa teritorije opštine, što je već dugogodišnja praksa u Lajkovcu.

Iz opštinskog budžeta je ove godine za stipendije izdvojeno 10 miliona dinara. Opština Lajkovac ove godine stipendira čak 107 studenta, a pojedinačni iznos stipendija zavisi od prosečne ocene studenta.

Studentima se prilikom potpisivanja ugovora prigodnim rečima obratio i čestitke uputio predsednik opštine Andrija Živković, a zatim u izjavi za medije rekao:

“Opština Lajkovac tradicionalno pomaže svoje najbolje student, a drago mi je što se razlikujemo od većine opština Kolubarskog okruga i čitave Srbije, jer stipendiramo sve studente sa naše teritorije koji su upisali državne fakultete, bez obzira na prosek. Naravno da se razlikuje visina date stipendije, prosečna je oko 10.000 dinara za svakog studenta. Ove godine imamo njih 107 koji su ispunili uslove a danas kreće potpisivanje ugovora. Opština Lajkovac svake godine izdvaja značajna sredstva za ovaj vid pomoći našim studentima, ove godine je izdvojeno 10 miliona dinara. Ta cifra varira u zavisnosti od broja studenata a planiramo da nastavimo sa tom praksom i moja želja je da svi oni u roku završe svoje akademske studije, a nakon toga se vrate u svoj grad i zasnuju svoj radni odnos i aktivno se uključe u rad lokalne zajednice, jer budućnost Lajkovca i cele Srbije jeste upravo u tim mladim ljudima. Nadam se da će bar deo njih u budućem vremenu biti aktivno uključen u rad lokalne zajednice, kako bi Lajkovac bio mnogo bolje mesto za život. Ja lično se vodim parolom da svaki grad i opština zavise od svojih sugrađana, jer bez njih sigurno ne bi ni postojali. Zato gledamo da na svaki mogući način pomognemo mladima sa naše teritorije, a ovo je jedan vid i pokazatelj toga, što pomažemo najboljim predstavnicima naše opština a to su naša deca. Bez obzira na prosek, svaki naš student dobija stipendiju, samo je bitno da je upisao školovanje na državnom fakultetu. Stipendiramo i đake generacije, kao i studente koji su na master i postdiplomskim studijama, jedini uslov je da su redovni studenti na nekom od državnih fakulteta, koji podrazumeva se mora biti u Republici Srbiji. Broj od 107 studenata nije mali za opštinu Lajkovac i meni je drago što možemo uopšte da im pomognemo, pogotovo na ovaj način i u tu svrhu smo izdvojili 10 miliona dinara.”

Jedan od stipendista opštine Lajkovac je Milivoje Milovanović, student treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nakon potpisivanja ugovora izrazio je zahvalnost opštini Lajkovac što brine o studentima i naglasio da stipendije mnogo znače za studentski život i standard studenata. Govoreći o svojim planovima, rekao je i da bi ako se ukaže prilika voleo da se vrati u Lajkovac i pomogne razvoju opštine.

 “Iskoristio bih priliku da čestitam 8. mart svim ženama i da se zahvalim Opštinskoj upravi opštine Lajkovac što je i ove godine izdvojila sredstva za stipendiranje studenata i što je omogućila da naš studentski život bude mnogo lakši. Što se tiče moje pozicije, trenutno sam na trećoj godini Ekonomskog fakulteta u Beogradu, studiram smer međunarodna ekonomija i spoljna trgovina –  međunarodne finansije. Moji planovi su završetak osnovnih akademskih studija, a kasnije da upišem i master studije na istom fakultetu. U ime svih studenata mogu slobodno reći da je ova stipendija veoma značajna za sve nas, pre svega jer će nam omogućiti da lakše provedemo svoje studentske dane i život u Beogradu, koji nije ni malo jeftin. Velika zahvalnost Opštinskoj upravi što je u nama videla budućnost opštine Lajkovac i izdvojila sredstva za naše školovanje. Ovo je drugi put da ja lično koristim stipendiju iz opštine Lajkovac,  a tokom srednje škole koristio sam državnu stipendiju iz budžeta Republike Srbije. Što se budućnosti tiče, sve opcije su otvorene, a ako se ukaže prilika ja bih voleo da se vratim u Lajkovac i pomognem razvoju naše opštine”, rekao je student Milivoje Milovanović.

Sala Gradske kuće u Lajkovcu bila je danas u najlepšem mogućem izdanju, obečavajuća za budućnost opštine Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment