POVODOM 8. MARTA MINISTAR ŽIGMANOV POSETIO GAZDINSTVO SLAVICE IVANOVIĆ U DUČIĆU

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov posetio je danas povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, gazdinstvo Slavice Ivanović u prelepom mioničkom selu Dučiću.

U poseti gazdinstvu Slavice Ivanović bili su danas i Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN-a u Srbiji, prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, pomoćnica ministra Nina Mitić, načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović i predsednik Opštine Mionica Boban Janković i brojni drugi gosti.

Slavica je jedna od najaktivnijih članica Ženskog udruženja kolubarskog okruga. Primarno se bavi  uzgojem teladi, a njene vredne ruke postižu sve što život u jednom seoskom domaćinstvu podrazumeva, a i više od toga.

Ovom prilikom su široku lepezu svojih proizvoda predstavile članice udruženja „ŽUKO“, koje okuplja prvenstveno poljoprivrednice kolubarskog okruga. Sirevi, slatko, proizvodi od testa, tegle sa ajvarom i drugom vrstom zimnice, kao i razni drugi proizvodi organskog porekla krasili su sto dobrodošlice. Inače, rad ovog udruženja je ministarstvo podržalo na Javnom konkursu 2021. godine.

U izjavi medijima povodom Međunarodnog dana žena ministar je rekao da postoji još izazova kako bi se unapredio socijalni položaj žena, a povodom rodnog nasilja da se kaznena politika mora pooštriti.

“Sa žalošću konstatujemo i da još uvek postoji rašireno rodno nasilje, koje zna okončati femicidom, tako da pored svega učinjenog, moramo još raditi na kulturi nenasilja, zaštite žrtava i jačanju kaznene politike u ovoj oblasti”, rekao je ministar Žigmanov.

Jelena Ružić, predsednica udruženja “ŽUKO” upoznala je goste sa aktivnostima i rezultatima rada udruženja, koji su bitno doprineli osnaživanju žena i poboljšanju njihovog položaja.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković je pohvalio rad “ŽUKO” i naglasio da uvek pruža maksimalnu podršku radu udruženja, koje daje vidljive rezultate, ističući važnu ulogu i značaj koju žene svojim nemerljivim doprinosom imaju u svim segmentima.

Atmosfera prilikom osmomartovske posete ministra Žigmanova sa saradnicima reprezentativnom srpskom poljoprivrednom gazdinstvu Slavice Ivanović u Dučiću bila je sjajna, a i vreme je išlo na ruku.

Ovaj čin se pokazao kao pravi potez i lep gest upriličen upravo za Dan žena.

Prisutnim damama, ministar Žigmanov je uručio i osmomartovske poklone.

Sve ono što se danas u Dučiću dalo videti i čuti bilo je bezrezervna potvrda pijedestala koji žena zaslužuje.

Related posts

Leave a Comment