ODLUKE SA PRVOG ZASEDANJA OPŠTINSKOG VEĆA U NOVOJ GODINI

Dnevni red prve sednice Opštinskog veća u 2023. godini, a 46. po redu u ovom sazivu, imao je deset tačaka, koje su se najviše odnosile na verifikaciju zaključaka sa telefonskih sednica održanih u prvoj dekadi januara, u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

U izjavi za medije, kao jednu od najznačajnijih tačaka, predsednik opštine Andrija Živković izdvojio je Predlog konačne odluke Stručne komisije o određivanju visine sredstava za realizaciju godišnjih programa u oblasti sporta za 2023. godinu:

„Budžet za sport, kao i budžeti za poljoprivredu i zdravstvo, povećani su neznatno za ovu godinu. Budžet za sport iznosi 25 miliona dinara. Novac su dobila 32 sportska kolektiva koja su konkurisala za sredstva. Najviše sredstava, malo manje od polovine – ukupno 10 miliona dinara, otišlo je na dva najveća i najpoznatija klub: po 5 miliona dinara za Odbojkaški klub Železničar i Fudbalski klub Železničar. Fudbalski klubovi Strmovo i Zadrugar dobili su po 2,5 miliona dinara, košarkaški klub 1,3 miliona, a svi ostali ispod milion dinara. Nadam se da ćemo nastaviti sa ovim trendom i iz godine u godinu povećavati budžet za sport, kao i za poljoprivredu i zdravstvo, jer su to jako bitni segmenti za život u jednoj lokalnoj zajednici.“

Predsednik Živković se osvrnuo i na tačke dnevnog reda koje su se odnosile na bezbednost u saobraćaju:

„Imali smo nekoliko sastanaka sa stanovnicima ulice Alekse Nenadovića, poznatije kao Kešino brdo. Ulica je veoma prometna, nema dovoljno širinu za današnje norme, a puno dece ide tom ulicom ka vrtiću i školama, kao i puno starijih sugrađana ka Domu zdravlja. Zato smo na sednici Opštinskog veća doneli odluku, a već nekoliko dana je postavljena saobraćajna signalizacija koja ukazuje da tom ulicom nećo biti dozvoljeno kretanje automobila, osim stanovnicima ulice. Tako će ova ulica postati mnogo bezbednija za pešake.

Doneli smo odluku, što je i naša zakonska obaveza, da u budućem periodu krenemo u izradu elaborata parkiranja u varošici Lajkovac – kada se bude uredilo parkiranje u Lajkovcu, odnosno kada se završi parking ispred silosa i u planu nam je da izgradimo parking na prostoru bivše Kolonije. I dalje odolevamo naplati parkinga u Lajkovcu, iako se to čini u svim ostalim opštinama Kolubarskog okruga. Nemamo to još u planu, ali nije tajna da razmišljamo o uvođenju sistema naplate parkiranja i videćemo kada ćemo to realizovati, ove ili sledeće godine, a svakako kada se steknu uslovi. Ova tačka se nadovezuje na to da će svi invalidi prema stepenu kategorije imati besplatno parkiranje na javnim parkiralištima.“

Predsednik opštine je obraćanje javnosti zaključio konstatacijom da su vremenske prilike omogućile nastavak radova započetih prošle godine, kao što je izgradnja parkinga ispred zgrade silosa, koji će biti završen do kraja nedelje, a nastavljeno je i uređenje konaka Brene Mihajlović u Vojnom krugu. Ako vreme dozvoli, narednih dana će početi parterno uređenje u centru Jabučja, za šta je dobijen izvođač i vrednost radova je 35 miliona dinara.

Živković je najavio i početak izgradnje fekalnog kolektora i kanalizacije u Ćelijama, kao i izgradnju kišne kanalizacije u ulici Mihajla Pupina.

„Sve su to radovi koji će obeležiti prvi kvartal 2023.godine a kasnije Prvim rebalansom budžeta nadam se da ćemo veći deo sredstava opredeliti na putnu infrastrukturu“, rezimirao je predsednik opštine Andrija Živković.

Related posts

Leave a Comment