ODRŽANA PČELARSKA IZLOŽBA

Pčelarska izložba i predavanje, u organizaciji Društva pčelara Lajkovac i pod pokroviteljstvom Opštine Lajkovac, održana je u vanrednom terminu, u subotu 17. decembra.

Izlozba pčelinjih proizvoda, na jednoobraznim tipskim tezgama, upriličena je od 8 do 13 časova na platou Gradske kuće. Usled loših vremenskih uslova, malobrojni su bili i izlagači i posetioci izložbe.

Po svemu sudeći, decembar, posebno vikend pred Sv. Nikolu, definitivno nije dobar termin za održavanje ove već tradicionalne godišnje manifestacije lajkovačkih pčelara.

Uz dobar odziv, i ovoga puta, u velikoj sali Gradske kuće održano je predavanje za pčelare. Na temu “Privremeni dvomatični sistem” govorio je Slobodan Cvitkovac iz Beograda, jedan od najiskusnijih i najpoznatijih srpskih pčelara .

Svim članovima Društva pčelara Lajkovac je neposredno pre predavanja podeljena po jedna sadnica odlične medonosne biljke evodije i po jedna pčelarska bluza sa znakom udruženja.

Predsednik Društva pčelara Lajkovac Predrag Kovačević, rezimirajući utiske manifestacije naglasio je da će ona naredni put biti održana u svom redovnom martovskom terminu:

“I ovog puta ova manifestacija je održana u vanrednom terminu, bez kulturno umetničkog programa i sa manjim brojem gostiju. Plan je da se 2023. godine (i na dalje) održava u redovnom terminu –  krajem marta. Na ovom kišnom danu pčelinje proizvode izlagalo je pet pčelara: Milan Dragićević, Milan Kuljanin, Milan Nešić, Zoran Petrović I moja malenkost. Za najlepšu postavku proglašena je tezgica Milana Kuljanina. Hladan kišni dan uticao je na mali broj posetilaca izložbe, ali je karakter izložbe promotivni i ima produženog efekta, pa možemo zaključiti da smo zadovoljni. I odziv pčelara za predavanje bio je  dobar. Zahvaljujemo se predsedniku opštine Lajkovac Andriji Živkoviću i lokalnoj samoupravi na podršci za organizaciju pčelarske izložbe, kao i za podršku pojedinačno pčelarima kroz subvencije pčelarske opreme, za koje je iz opštinskog budzeta izdvojeno ove godine 600.000 dinara. Hvala svim pčelarima koji su učestvovali u organizaciji, izlagačima i posetiocima. Svima želim srećnu i mednu 2023. godinu.”

Related posts

Leave a Comment