UDRUŽENJE “BaziMili” LAJKOVAC PRIMLJENO U SAVEZ AUTIZAM SRBIJA

U nacionalni savez, Savez Autizam Srbija, sa 40 godina postojanja i zalaganja za prava osoba sa autizmom i njihovih najbližih, upravo je primljeno lokalno Udruženje “BaziMili” Lajkovac, osnovano 2019. godine.

Ovo je još jedan u nizu uspeha mladog udruženja iz Lajkovca, koje su osnovali roditelji dece sa autizmom.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom osnovan je 1977. godine u cilju zaštite i ostvarivanja prava osoba sa autizmom i njihovih porodica. Savez je neprofitna organizacija i svi aktivni članovi, roditelji i stručnjaci, su volonteri.

Upravni odbor i Skupštinu Saveza čine roditelji iz cele Srbije. Deo Saveza je i stručni tim koji ima savetodavnu ulogu.

Od 2007. godine Savez Autizam Srbija je član organizacije Autizam Evrope, njene Skupštine i Saveta Administracije.

Autizam Evrope je međunarodna asocijacija čiji je glavni cilj unapređenje prava i kvaliteta života osoba sa autizmom i njihovih porodica. On predstavlja sponu između više od 80 članica udruženja roditelja osoba sa autizmom iz 30 evropskih zemalja, uključujući 20 država članica Evropske Unije. Takođe igra ključnu ulogu u podizanju svesti naroda, uticanju evropskih donosioca odluka svih stvari vezanih za autizam, uključujući promocija prava osoba sa autizmom i drugim invaliditetima uključujući i kompleksne potrebe za podrškom.

U cilju implementacije ciljeva i maksimizacije svog uticaja na politiku Evropske Unije, Autizam Evrope je uspostavio stratešku saradnju sa evropskim partnerima. Autizam Evrope ima mesto podpredsednika u European Disability Forum (EDF), a takođe je član u European Coalition for Community Living (ECCL) i Platform of European Social NGOs.

Ovim činom “BaziMili” je ušao u nacionalni savez –  koji je i u Savezu Evrope, ali sa ponosom posebno ističe pomake ostvarene u lokalnoj zajednici, koji su im najbitniji i najdraži.  

Kažu, da su posebno ponosni na nedavnu tribinu na temu usluge Licni pratilac deteta, održanu u organizaciji opstine Lajkovac, a na inicijativu Udruženja “BaziMili”, na kojoj su u amfiteatru OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu govorili svi važni subjekti u lancu ove važne usluge socijalne zaštite, koja već drugu godinu uspešno funkcioniše u opštini Lajkovac.

Prema oceni Evropskog Parlamenta i Ujedinjenih Nacija, osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi. Zbog toga Savez, uz aktivno učešće svojih članica širom Srbije, već godinama podiže javnu svest o autizmu, gostovanjem u medijima, održavanjem dobrotvornih priredbi, koncerata i sličnih događaja.

Misija Saveza Autizam Srbija je traženje sistemskih rešenja za ostvarivanje prava osoba sa autizmom!

Related posts

Leave a Comment