REGIONALNA TURNEJA PREDSTAVE “KOLIKI JE MOJ DEO?”- ISTOIMENOG PROJEKTA ŽUKO

Nakon lazarevačke premijere sredinom prošlog meseca, predstava “Koliki je moj deo?” upravo ima svoju malu turneju po srednjim školama u opštinama učesnicama u realizaciji istoimenog projekta Ženskog udruženja kolubarskog projekta, koji se bavi ženskim pravom na nasledstvo.

Lazarevac, koja je jedna od 8 opština sa kojima udruženje ima potpisane memorandume o saradnji na ovom projektu, bila je prva, čiji su srednjoškolci imali priliku da na sceni Centra za kulturu vide ovu predstavu.

Predstava je već odigrana i pred srednjoškolcima u Lajkovcu, Ljigu i Mionici, sledi njeno prikazivanje u Osečini, a potom će predstavu imati priliku da vide i srednjoškolci u Aranđelovcu, Topoli i Mladenovcu.

“Glavni utisak je da mladi primećuju negativan uticaj rodnih uloga u društvu i da žele zajedno sa nama da rade na razbijanju stereotipa koji su nam nametnuli takve uloge”, konstatuju realizatori ptrojekta.

Ova predstava je deo kampanje pod istim nazivom, koja ima za cilj da podigne vidljivost nepravedne raspodele nasledstva između muškaraca i žena. Oslikava život tri žene i sa kakvim se poteškoćama suočavaju, jer nemaju svoju imovinu. Izvode je glumci “Presek dijagonala” Aleksandra Belošević, Tamara Belošević i Uroš Milojević.

Predstava „Koliki je moj deo“ bazirana je na istinitim ispovestima, a publika može da postavlja pitanja i učestvuje u konverzaciji sa glumcima i članicama udruženja.

“Predstava prati životne priče tri žene. Naizgled situacije za koje bismo pomislili “ma nema šanse da mi se dese”, a realnost je da se mogu desiti svakoj od nas!

Nakon predstave smo imali priliku da pričamo o temi nasleđivanja sa glumcima i publikom. Uvek poseban momenat kada svi zajedno diskutujemo o zaključcima, nedoumicama i osećanjima koja je izazvala predstava”, kaže predsednica ŽUKO jelena Ružić.

Predstava pod simboličnim nazivom  “Koliki je moj deo?”  je deo projekta koji se sprovodi uz podršku UN Womena i Evropske unije.

Related posts

Leave a Comment