LOKALNI PARLAMENT USVOJIO TREĆI REBALANS BUDŽETA

Odbornici Skupštine opštine Lajkovac usvojili su danas treći rebalans budzeta, kojim je budžet opštine Lajkovac umanjen za 59 miliona dinara (najvećim delom, oko 40 miliona dinara, zbog nerealizovanih ugovora sa Kolubarom, koji će se realizovati u narednoj godini), kao i niz drugih pratećih odluka uzrokovanih rebalansom opštinskog budžeta, a i paket odluka o lokalnim porezima za narednu godinu. Cena vode, kako je ranije već najavljeno, povećana je u iznosu od 15%, koliko iznosi i povećanje Lazarevca prema Lajkovcu, a korigovane su i cene drugih komunalnih usluga.

Naredno zasedanje lokalnog parlamenta, poslednje u ovoj godini, na kome će biti usvojen budžet za narednu godinu, planirano je za kraj decembra.

Rezimirajući najvažnije odluke sa današnjeg zasedanja lokalnog parlamenta, u svom redovnom obraćanju neposredno nakon završetka sednice, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rekao:

“Treći rebalans budžeta možda neuobičajeno kasni jer bili smo primorani, plan je bio da se rebalans radi nešto ranije prvenstveno zbog uštede u troškovima održavanja skupštine, zato smo odlučili da to bude krajem novembra kada je inače skupština i kada su na dnevnom redu tačke koje se tiču paketa o porezu, pa smo te tačke objedinili na današnjem zasedanju.

Po rečima izvestilaca, trećim rebalansom budžeta, budžet opštine Lajkovac umanjen je za 59.000,000 dinara, najvećim delom oko 40.000,000 dinara je zbog nerealizovanih ugovora sa Kolubarom, koji će se nadam se realizovati u narednoj godini, što naravno zavisi od toga koliko novca će biti u sistemu EPS-a i Kolubari.

Najveći deo ugovora se odnosi na realizaciju projekta Vojni krug i izgradnju saobraćajnica u tom naselju, koje su namenjene za građane koji će se preseljavati iz Skobalja na neke druge lokacije. Taj ugovor je predviđen za realizaciju naredne godine, jer nije stigao da se realizuje u ovoj kalendarskoj godini. Rebalansom budžeta je odvojeno 500,000 dinara za zajedničko ulaganje u vodoizvorište u Nepričavi gde ćemo zajedno sa lazarevačkim komunalnim – odnosno opštinom Lazarevac, raditi na projektovanju istražne bušotine za novi bunar u Nepričavi, koji će sigurno poboljšati snabdevanje vodom Lajkovac i Lazarevac, s tim što će proces trajati dve godine a ovo je prvi korak u procesu izrada tog projekta istražne bušotine, zatim ide realizacija same bušotine i ako se ona zadovolji kapacitetima kompletne vode, nakon toga ide bušenje bunara, a kasnije i opremanje i dobijanje potrebnih dozvola resornih Ministarstava koji se tiču toga.

Najznačajniji deo rebalansa jeste povećanje novca za izgradnju vodovodne mreže i kišne kanalizacije koje je povereno našem komunalnom preduzeću a odnosi se na izgradnju vodovodne mreže i kišne kanalizacije za novootvoreni pogon IGB AUTOMOTIVA u Lajkovcu gde radi 200 novih lica. Ono što je najznačajnije za Lajkovac, a desilo se posle više decenija, je što će posao naći toliki broj lica, samim tim biće povoljniji broj nezaposlenih na birou i iznosi 550, sa ovih 200 to će biti 250 lica. Porez na zarade naredne godine će biti 10-20 miliona od same firme što sigurno znači nove infrastrukturne radove od tog novca, novi asfalt, igrališta, ulaganje u obrazovanje i sl.

Rebalansom je odvojeno i nešto više novca nego prethodnih godina za “Ulicu otvorenog srca“ koja će se ove godine realizovati u drugom terminu, ne za vreme novogodišnjih praznika već, u vreme božićnih praznika, tačnije drugog dana Božića, 8.januara kada je vikend. Očekujem da zato što je to jedan od najvećih hrišćanskih praznika za Srbe, veliki broj ljudi biti u Lajkovcu i ova manifestacija biti jako posećena u ovo doba godine.

Na skupštini smo realizovali ono što je već bilo predmet rasprave na prethodnoj a to je povećanje cena komunalnih usluga prema pravnim i fizičkim licima u iznosu od 15%, koliko je i Lazarevac povećao prema Lajkovcu. Na to smo bili primorani, pa kada se to sabere i nije veliko povećanje, što će građani nadam se razumeti, a cilj nam je da u narednom periodu imaju što kvalitetnije vodosnabdevanje.

Set poreskih odluka, po rečima izvestioca, iako je došlo do blage korekcije tj. povećanja stopa poreza, Lajkovac je i dalje opština u Kolubarskom okrugu koja ima najniže stope poreza, odlučili smo se na ovaj korak zbog poskupljenja koja su bila u ovoj godini. Neće to biti veliko povećanje da bi drastično uticalo na kućni budžet stanovništva. Primera radi, stan u centru Lajkovca veličine 80-100m2 ako je porez na imovinu do sada bio 3.500 dinara za narednu godinu će biti 4.000 dinara, a plaća se na godišnjem nivou.

Ubrzo nas očekuje još jedna i poslednja skupština u ovoj godini, budžetska skupština za narednu godinu, jako bitna iz mnogo razloga, videćemo koliko novca ćemo imati od Kolubare (EPS-a) od čega nam zavise brojni radovi za iduću godinu. Naredna, budžetska skupština mora biti pažljivo pripremljena jer, će se odraziti na sve ostale sfere života u opštini Lajkovac u narednoj godini.”

Na današnjem zasedanju usvojen je i Izveštaj o izvršenju budžeta za period januar-septembar 2022.godine, koje iznosi 52,23%, uz napomenu da je zaključno sa oktobrom već došlo do 72% realizacije.

U paketu odluka vezanih za funkcionisanje komunalnog preduzeća “Gradska čistoća”, data je saglasnost na Pravilnik o otpisu duga za prekomernu potrošnju vode.

Zeleno svetlo od strane odbornika dobili su i Godišnji Izveštaj o radu Predškolske ustanove “Leptirić” za radnu 2021./2022. godinu, kao i Godišnji Plan rada za radnu 2022./2023. godinu.

Related posts

Leave a Comment