DRUGA NAGRADA ZA BaziMili NA NACIONALNOM KONKURSU POVODOM DEČIJE NEDELJE

Na nacionalnom onlajn konkursu „Šta mi treba da rastem do neba“, u organizaciji Prijatelja dece Srbije, realizovanom kao podrška punom ostvarivanju dečijih prava, a povodom ovogodišnje Dečije nedelje, Udruženje BaziMili Lajkovac za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju osvojilo je drugu nagradu. Nagrada se sastoji od knjige i diplome.

Nagrađeni rad je tematski vezan za uslugu socijalne zaštite Lični pratilac deteta, koja već drugu godinu funkcioniše u opštini Lajkovac, a poruka rada je: “Lični pratilac meni treba, da porastem do neba!”

Foto: nagrađeni rad Udruženja BaziMili Lajkovac

Na konkurs je pristiglo preko 250 radova dece i mladih iz vrtića, osnovnih i srednjih škola, baletskih škola, edukativnih centara, udruženja građana… Pristigli su radovi iz Srbije, Francuske, Norveške, SAD-a, Republike Srpske… U kreiranju poruka učestvovalo je preko 2500 dece, a samo preko društvenih mreža Prijatelja dece Srbije, ovaj konkurs i pristigle radove je direktno videlo, lajkovalo, komentarisalo preko pola miliona građana.

„Cilj kampanje je bio da prikaže šta je deci važno, da približi dečiju perspektivu odraslima. Sadržaj je postavljan na društvene mreže sa heštegom #rastemdoneba. Na ovaj način promovisali smo značaj zaštite i ostvarivanja dečjih prava i participacije, kao i zajedništva, razumevanja, solidarnosti, dijaloga, povezivanja”, kažu organizatori konkursa.

Žiri je radio u sastavu: Jelena Stojiljković, predsednica žirija, pedagoška savetnica, profesorka srpskog jezika i književnosti; Vesna Petrović Urošević, članica žirija, psihološkinja, predsednica upravnog odbora Prijatelja dece Srbije i Iva Eraković, članica žirija, dipl. novinarka i komunikološkinja, direktorka Prijatelja dece Srbije.

Reč žirija: “Radovi prispeli na ovaj konkurs su bili: mnogobrojni, tematski različiti, raznorodni po uzrastu, okruženjima, temama, stavovima, tehničkim mogućnostima, izražajnim sredstvima. Svojom dostupnošću na zvaničnim društvenim mrežama Prijatelja dece Srbije, prepoznati su kao dela koja govore o velikom trudu, keativnom radu i jasnoj poruci kojom se afirmišu prava deteta u Srbiji…

Metafora „da rastem do neba“ nije ništa drugo nego pravo da deca ostvare svoje vrednosti, otkriju svoje mogućnosti za ono što imaju pravo da ostvaruju, pravo da iskažu svoje osećanje i stavove, kao  i pravo  na zajednička druženja, stvaralačku igru i pravo da pokažu svoje aktivnosti kroz javna događanja i manifestacije!”

Udruženje Prijatelji dece Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija civilnog društva osnovana 1990. godine, kako bi ostvarivali ciljeve u oblasti zaštite i promocije prava deteta, društvene brige o deci i podsticanja aktivnosti na unapređenju rada s decom i za decu.

Prijatelji dece Srbije su nastavili tradiciju organizacije Društvo za potpomaganje i vaspitanje sirotne i napuštene dece, osnovane davne 1880. godine, što ih čini jednom od najstarijih organizacija za decu u Srbiji i u Evropi.

Related posts

Leave a Comment