HAJDUČKI RASTANAK I IZLOŽBA AKUSTIČNIH INSTRUMENATA ETNO MUZIKE

Kulturni centar “Hadži Ruvim” i Turistička organizacija opštine Lajkovac realizovali su na Mitrovdan dva zajednička programa, oba u službi očuvanja i negovanja tradicije i podsečanja na običaje vezane za istoriju ovog kraja.

Običajno – folklornom, autentičnom koreografijom manifestacije “Hajdučki rastanak” na obali reke Kolubare i u Jolića vodenici, dočarano je vreme u kome su se hajduci upravo na Mitrovdan rastajali i odlazili na zimovnik kod jataka.  

U Galeriji KC “Hadži Ruvim” Lajkovac, upriličena je na Mitrovdan izložba akustičnih instrumenata etno muzike.

Po tradiciji, na ovaj praznik su se vekovima rastajali hajduci, što je obeleženo običajno – folklornom koreografijom, manifestacijom “Hajdučki rastanak” čiji je autor umetnik Milutin Ranković. U režiji Milutina Rankovića “Hajdučki rastanak” održava se blizu dve decenije, često baš na Mitrovdan, kako su to hajduci vekovima i činili.

Ovim povodom je na Mitrovdan Lajkovac pohodio i bio učesnik manifestacije čuveni Petar Gojković.

Manifestacija podseća na epska vremena hajduka i jataka, ima za cilj da privuče domaće i srane turiste i trajne kulturne i običajne vrednosti otrgne od zaborava. Upravo sa tim ciljevima, održavanje manifestacije “Hajdučki rastanak” o Mitrovdanu i “Hajdučki sastanak” o Đurđevdanu otpočeo je pre 18 godina svoju autorsku manifestaciju umetnik Milutin Ranković. Inače, manifestacija je upisana u kalendar događaja Turističke organizacije Srbije.

Manifestaciji “Hajdučki rastanak” prisustvovala je ekipa RTV Vojvodine,  čuvene emisije “5kazanje” autora Bore Otića, koja se emituje petkom u 21 sat na Prvom programu Radio – televizije Vojvodine, pa emisiju vašoj pažnji posebno preporučujemo već u petak 11. novembra.

Otvaranju izložbe akustičnih instrumenata etno muzike u Galeriji Kulturnog centra prisustvovali su pored redovne publike i učesnici manifestacije “Hajdučki rastanak”, kao i mališani starije vaspitne grupe PU “Leptirić” u pratnji svoje vaspitačice Biljane Biljić.  

Osim što su imali priliku da vide izložbu akustičnih instrumenata etno muzike, mališani su vrlo strpljivo saslušali prigodnu besedu umetnika Milutina Rankovića, koji je govorio najviše o hajducima i guslama i deci demonstrirao zvuk gusala.

Ovom prilikom predstavljeni su ručno izrađeni instrumenti koji imaju istorijski značaj, ali i primenu danas. Ovim programom su realizatori dočarali koliko je važna i koliko se u našem kraju neguje tradicionalna izvorna muzika.

Mitrovdan je u Lajkovcu obilovao lepim dešavanjima. Obeležena je hramovna slava crkve lajkovačke, a  ova dva dešavanja koja nas vraćaju na Mitrovdan starih vremena, bila su kao i uvek pravi doživljaj za lajkovačku publiku.

Related posts

Leave a Comment