URUČENA PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVAOCIMA KRVI

Priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi za jubilarna davanja uručena su povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u prostorijama Crvenog krsta u Lajkovcu.

Na prigodnoj tradicionalnoj svečanosti nagrađeno je ukupno 25 dobrovoljnih davalaca krvi.  Za 75 davanje nagrađeno je troje, dok je za 50 jubilarnih davanja nagrađeno petoro, sva ostala priznanja su za manji, ali značajan višestruki broj davanja krvi.

Za 75 puta datu krv nagrađeni su Branko Radovanović i Jovica Jovanović, obojica iz Donjeg Lajkovca i radnici Kolubare, kao i Milan Lukić iz Lajkovca, takođe radnik Kolubare.

I pored visokog stepena izražene humanosti i dobijenih priznanja za impozantan broj realizovanih davanja krvi, skromno su prokomentarisali dobijena zaslužena priznanja, naglasivši da njihovo učešće u ovom vidu humanitarnih akcija zapravo više znači drugima.

Branko Radovanović je krv do sada dao zapravo 88 puta, ali se priznanja dodeljuju za 75 i 100 jubilarnih davanja. Uveren je kaže, da će premašiti i stoto davanje. Onima koji nisu davaoci, a zdravi su, poručio je da dođu na prvu sledeću akciju, koja će biti već 29. juna u Lajkovcu i da probaju, uveren da će nastaviti da to čine.

Jovica Jovanović tvrdi, da se nakon svakog davanja krvi jednostavno oseća bolje, i zbog samog humanog čina, a i fizički se oseća snažnije.

Milan Lukić svoje učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi doživljava kao nešto što se podrazumeva. Kaže, da će nastaviti dalje, uveren i preko stotog davanja. Naglašava, da svako kome to zdravstveno stanje dozvoljava treba da bude davalac krvi, jer to nekome zdravlje i život znači.

Ranije su priznanja uručivana u većem broju, za prvo, peto, deseto davanje krvi… međutim, sada je to grupisano na višestruke davaoce i jubilarna davanja.

Predsednik Crvenog krsta Lajkovac Radoje Blažić je ponosan na ostvarene rezultate na ovom planu, uz podsećanje na više puta dobijene nagrade za učešće u Letnjim kampanjama, plakete Šampion solidarnosti, kao i Godišnju nagradu povodom Dana opštine Lajkovac.

Blažić podseća i da se lajkovački srednjoškolci činom punoletstva u značajnom broju uključuju u veliku humanu porodicu dobrovoljnih davalaca krvi.

Davaoci krvi na području opštine Lajkovac, ističe Blažić, nisu posustali ni u vreme pandemije, pa su i tada ostvareni sjajni rezultati.

Tradicionalni duh solidarnosti železničara i rudara na ovom prostoru ostavio je traga, primećuje Blažić, pa su sve humanitarne akcije u lokalnoj zajednici i firmama masovne i sa odličnim rezultatima.

Blažić je podsetio i da je leto uvek problematično sa rezervama krvi i uputio apel sugrađanima, da posebno sada kada je krv najpotrebnija pokažu visok nivo humanosti učešćem u Letnjoj kampanji davanja krvi.

Sekretar lajkovačkog Crvenog krsta Ružica Srećković se i ovoga puta svojski, do najsitnijih detalja  potrudila da priredi svečanost povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, ali je mali broj dobitnika priznanja bio u prilici da dođe na svečanost i primi priznanje. To je još jedna potvrda ćinjenice koliko se brzo danas živi i u kojoj meri se nema vemena za lepe trenutke i druženja. Raduje da ima vremena i volje za humanost.

Related posts

Leave a Comment