PROMOCIJA DOBROVOLJNOG SLUŽENJA VOJNOG ROKA U LAJKOVAČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI  

Predstavnici valjevskog Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu promovisali su dobrovoljno služenje vojnog roka u Lajkovcu, učenicima završnih razreda SŠ “17. septembar”.

Zainteresovani srednjoškolci imali su priliku da se informišu o postupku konkurisanja za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i svim mogućim benefitima koji očekuju mlade koji se prijave.

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Valjevo, major Milan Arsenović je nakon današnje promocije u Lajkovcu rekao da je zainteresovanost srednjoškolaca bila dobra i da će ova aktivnost imati za posledicu povećan broj kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka i dodao:  

“U okviru promocije, srednjoškolci su nformisani o pogodnostima koje mladima pruža dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i o načinima prijavljivanja. Postoje tri načina: zainteresovani punoletni građani Republike Srbije starosti do 30 godina prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka podnose lično nadležnom centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu – prema mestu prebivališta, elektronskim putem preko portala e-uprave i na šalterima JP „Pošta Srbije”. Svaki mesec služenja vojnog roka je plaćen, a mesečna plata vojnika iznosi 38.000 dinara. Jedan od benefita je i to što  nakon odsluženja vojnog roka mogu biti bez prekida prevedeni u redovan sastav, odnosno u profesionalne vojnike, kasnije možda i u podoficire, čime rešavaju neka svoja bitna statusna pitanja. Mislim da je to za ovu mladu generaciju dosta pogodnosti, koje treba da iskoriste.”

Pitali smo majora Arsenovića, da li i na koji način aktuelna situacija i ukupne globalne okolnosti utiču na zainteresovanost mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka i dobili odgovor koji bi mogao da stimuliše mlade: “ Sva ova situacija koja je trenutno u svetu ne odražava se povoljno na broj prijavljenih kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka. Jabih da naglasim, da to nebi trebalo da utiče na njihovu odluku, jer Vojska Srbije je jedna institucija koja brine o svojim pripadnicima i da oni nebi radili ništa drugo od onoga što rade u mirnodopskim uslovima u okviru dobrovoljnog služenja vojnog roka.”

Zajedno sa majorom Arsenovićem, u Lajkovcu je bio i prethodni načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu u Valjevu (bivši Vojni odsek), potpukovnik Goran Radivojević, koji upravo sutra kolegi formalno predaje dužnost, a pred odlazak na novu dužnost nastoji da na terenu maksimalno pomogne:  

“Evo, juče smo imali promociju na Ubu, kojoj je prisustvovalo 120 srednjoškolaca. Interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka je baš bilo izraženo. Obrade se svi kandidati koji se prijave, potom se upućuju na lekarski pregled i kandidati koji ispunjavaju uslove upućuju se na služenje vojnog roka. Veliko je interesovanje devojaka za dobrovoljno služenje vojnog roka i sve ih je više. Značajna je pogodnost to što svi oni imaju mogućnost da bez prekida, nakon odsluženja vojnog roka ostanu da rade u Vojsci Srbije. Evidentno je i da kandidati za dobrovoljno služenje vojnog roka često imaju neke svoje kalkulacije u odabiru da li će biti martovska, junska, septembarska ili decembarska klasa. Pri tom, recimo, razmišljaju da li će u vojsci biti tokom leta ili za Novu godinu, eventialno za njima neki bitan datum ili događaj, ali su to sve finese koje se daju uklopiti.”

Lajkovački srednjoškolci načelno imaju stav da u vojsku treba da idu i kažu da su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka, pa su danas došli da se bliže informišu.  Major Arsenović se svojski potrudio da ispuni očekivanja srednjoškolaca, koji su dobili sve neophodne informacije i promotivni materijal vezan za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Atmosfera u sali je tokom promocije bila odlična, srednjoškolci su pažljivo slušali i ponašali se krajnje dolično događaju.

Cilj promocije dobrovoljnog služenja vojnog roka je da približi i pojasni: obavezu uvođenja u vojnu evidenciju, načine prijavljivanja kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka i mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika.

Pored dobrovoljnog služenja vojnog roka, zainteresovani kandidati se na ovakvim promocjama informišu i o školovanju u srednjim stručnim vojnim školama, Vojnoj gimnaziji, Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu vojno medicinske akademije.

Related posts

Leave a Comment