U CILJU VEĆE BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU, PREDSTAVA “PAŽLJIVKO” ZA SVE LAJKOVAČKE PRVAKE

Agencije za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnom samoupravom i školom, organizovala je predstavu “Pažljivko”, koja je za preko 130 prvaka sa područja opštine Lajkovac realizovana danas u amfiteatru lajkovačke OŠ “Mile Dubljević”. Predstava je namenjena prvacima, kao najosetljivijoj kategoriji učesnika u saobraćaju. Pored prvaka matične škole u Lajkovcu, predstavi su prisustvovali prvaci iz svih izdvojenih odeljenja, kao i prvaci jabučke OŠ “Dimitrije Tucović”.

Preko 130 prvaka sa područja opštine Lajkovac imalo je putem interaktivne predstave priliku da na zabavan i edukativan način upozna osnovna pravila u saobraćaju, koja su dragocena za decu ovog uzrasta, posebno činom polaska u školu.

Značaj saradnja Agencije za bezbednost saobraćaja sa jedinicama lokalne samouprave podvukao je stručni saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja Miljan Cerović, naglasivši da ovakve aktivnosti postižu dobre rezultate.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je ovim povodom posetio školu i prisustvovao predstavi.

Predsednik Živković je sa prvacima i porazgovarao na temu njihovog učešća i bezbednosti u saobraćaju, uz naglasak da je jako važno da u svakom momentu budu maksimalno pažljivi, što mu je kao prosvetnom radniku s lakoćom pošlo za rukom.

Direktorka škole Biljana Žujović kaže da je edukacija dece na temu bezbednosti u saobraćaju od izuzetnog značaja i da se njoj posvećuje velika pažnja:

“Predstava je namenjena prvacima, jer oni najmanje znanja imaju o pravilima ponašanja u saobraćaju i najosetljivija su kategorija učesnika u saobraćaju. Polaskom u školu, većina njih po prvi put dolazi u situaciju da se nađe samostalno i sa drugarima na ulici, pa je neophodno da njihova pažnja bude usmerena na bezbednost u saobraćaju. Prvaci imaju priliku i da na časovima redovne nastave steknu znanja iz ove oblasti, kroz predmet Svet oko nas i časove odeljenske zajednice prvenstveno, a potom i kroz različite manifestacije poput programa Dečije nedelje. Današnja predstava, koju su prvaci zahvaljujući dobroj saradnji Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalne samouprave imali priliku da vide i na vrlo kreativan I koristan način u njoj učestvujuju, dobro je došla deci, da ovladaju osnovnim pravilima u saobraćaju i na taj način budu bezbedni na putu od kuće do škole.  Primereno uzrastu, pesmom i igrom, kroz osnovna pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, prvake je predstava uspešno provela. Reakcije dece su bile zanimljive I primerene, i nadamo se da će sve ono što su tokom ove predstave naučili primeniti i u praksi.”

Kroz pesmu i igru, a kako to deca najviše i vole, “Pažljivko” je učio mališane kako da se ponašaju u saobraćaju. Poruka predstave je da se sva deca osamostale u saobraćaju, da budu bezbedna na putu od škole do kuće i u svakodnevnim situacijama.

Na kraju edukativne predstave, svako dete je dobilo poklon u vidu promotivno edukativnih materijala, čija je osnovna uloga da poveća vidljivost dece u saobraćaju.

Agencije će, najavljeno je, i ubuduće nastaviti sa svojim preventivno-promotivnim aktivnostima, a sve u cilju povećanja bezbednost,i kako dece tako i ostalih kategorija učesnika u saobraćaju.

Related posts

Leave a Comment