HUMANITARNOM KNJIŽEVNOM VEČERI OBELEŽENA PRVA DECENIJA KNIŽEVNOG RADA DANICE ĐURIĆ

Kao i sve dosadašnje književne večeri Danice Đurić, i ova povodom navršene prve izuzetno plodne decenije njenog književnog rada, tokom koje je objavila čak petnaest knjiga, imala je humanitarni karakter. Sva sredstva od prodatih knjiga na književnoj večeri biće uplaćena za pomoć u lečenju i operaciju trogodišnje Teodore Jovanović iz Sela Lajkovca.

Književno veče je otpočelo minutom ćutanja posvećenom knjižеvniku Radovanu Belom Markoviću i nedavno preminuloj Vesni Vujičić, koja je bila zaposlena u lajkovačkoj biblioteci.

Za mesto održavanja književne večeri odabrana je Pizzeria Privilege, te je sve proteklo u potpuno opuštenoj atmosferi, nekonvencionalno, sa prilično spontanim protokolom.

Ovom prilikom predstavljene su javnosti dve novoobjavljene knjige Danice Đurić: Mesec i breza i Kad sve prođe.

Prigodnim rečima prisutne je najpre pozdravila Danica Đurić i predočila kako je književno veče zamišljeno, naglasivši da će akcenat biti na predstavljanju njene dve nove knjige, za koje je ilustraciju korica uradila slikarka Stamena Živković.

O knjigama Danice Đurić govorili su, pored profesora Predraga Dašića u ime izdavača većine Daničinih knjiga, i njeni dugogodišnji prijatelji i saradnici, koji su kazivali i njene pesme: Vesna Jovanović, Vesna Milinović, Milena Čolović, Rajko Sarić… 

Muzičku pozlatu večeri dale su u godini svog jubileja članice lajkovačkog hora, koji dve decenije uspešno funkcioniše pri Kulturnom centru “Hadži Ruvim” i gitarista Dejan Pajić.  

Tokom književne večeri Danici Đurić uručena je nagrada za osvojeno treće mesto u kategoriji proze na nedavno održanom 5. Festivalu literarnog stvaralaštva u Lazarevcu “FELIS”, na kome je četiri puta učestvovala i četiri puta bila nagrađeni učesnik.

Bilo je ovo jedno netipično književno veče, sadržajno, održano u prijatnoj atmosferi, kome su prisustvovali najbliži prijatelji i saradnici Danice Đurić, uključujući i goste sa strane, poput kolege pesnika iz Kruševca, a i pesnikinje Dragane Andrić iz Lajkovca.

Danica Đurić je najavila da će i njena druga književna decenija biti sa najmanje još toliko novih naslova kao prva, u kojoj je objavila petnaest knjiga proze i poezije.

Prisutni su bili jednoglasni u oceni da Lajkovac obiluje zaninljivim stvaraocima u svim oblastima.  

Dakle, može i ovako, netipično i nekonvencionalno, a time i originalno.   

Related posts

Leave a Comment