U OKVIRU OBELEŽAVANJA DANA ZDRAVE HRANE, JABUČKI OSNOVCI SPROVELI HUMANITARNU AKCIJU ZA LEČENJE DRUGA

Svetski dan hrane jedan je od najvažnijih datuma u Kalendaru javnog zdravlјa. Obeležava se od 1981. godine, u preko 150 zemalјa sveta. Za datum njegovog obeležavanja, 16. oktobar, simbolično je uzet dan kada je davne 1945. godine osnovana Svetska organizacija za hranu i polјoprivredu (FAO).

Ove godine Svetski dan hrane obeležava se pod sloganom Hrana je neophodna svima – niko ne sme biti zanemaren!

Treću godinu zaredom OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju obeležila je ovaj važan dan, a pored uobičajenih sadržaja sa ciljem da se učenicima skrene pažnja na važnost zdrave i raznovrsne ishrane, ovoga puta je u okviru obeležavanja Dana zdrave hrane realizovana humanitarna akcija prikupljanja sredstava za lečenje i operaciju školskog druga:   

“U okviru Dana zdrave hrane naša škola je sprovela i humanitarnu akciju koja se sastojala od prodajnog bazara na kome su učenici naše škole prodavali ne samo prehrambene proizvode, već i druge predmete kao što su teglice, ramovi, ikebane, nakit i ostale sitnice. U saradnji sa odeljenjskim starešinama, proizvode za prodaju su doneli ili napravili učenici sa svojim roditeljima, kojima se ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Novac od prodaje proizvoda namenjen je za lečenje i operaciju učenika naše škole”, rečeno je iz škole u Jabučju.

Pored humanitarne akcije, realizovani su brojni za ovu priliku standardni sadržaji, kreativnog i edukativnog karaktera: izložba zdrave hrane, panoi, predavanja, ogledi, tematski sadržaji na ruskom i engleskom jeziku… Doprinos obelećavanju Dana zdrave hrane dali su i učenici iz IO Donje Jabučje, koji su sa svojim učiteljicama učestvovali na izložbi u matičnoj školi. Osim učenika i nastavnika, sa ništa manje entuzijazma značajan doprinos dali su i roditelji školaraca.

Kampanja povodom obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana hrane ukazuje na činjenicu da se sve nagomilane globalne nedaće neminovno prelivaju na pitanje dostupnosti i bezbednosti hrane, a to je pitanje koje pogađa planetu u celini, ali i svakog pojedinca na njoj. S tim u vezi, ovogodišnja globalna kampanja ima za cilј da podstakne osećaj lične i kolektivne odgovornosti, da probudi solidarnost i aktivizam, kako u svakom od nas ponaosob, tako na nivou zajednica i društva u celini.

Related posts

Leave a Comment