IGB AUTOMATIVE U LAJKOVCU KREĆE SA PROIZVODNJOM POČETKOM NOVEMBRA, 200 NOVIH RADNIH MESTA

Prva inicijalna proizvodnja u novom proizvodnom pogonu Kompanije IGB Automotive u Lajkovcu počeće već početkom novemra, a ovim činom će u Lajkovcu biti otvoreno 200 novih radnih mesta. Brzini otvaranja proizvodnog pogona pogodovala je činjenica da je kompanija pronašla odgovarajuću halu u vlasništvu lajkovačkog preduzeća „Sani komerc“, s kojom se efikasno dogovorila o uslovima. Reč je o hali na jabučkom putu, koju je svojevremeno izgradila nekadašnja firma “Globus”. U toku je regrutacija i selekcija budućih radnika, od kojih će 90 odsto biti žene, nakon čega će uslediti i obuka. Pogon Kompanije IGB Automotive u Lajkovcu treći je u Srbiji, posle Inđije i Lazarevca.

Sve ovo je saopšteno na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Lajkovcu.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je vidno zadovoljan istakao, da je ovo jedan od najznačajnijih događaja za Lajkovac u poslednjih nekoliko decenija:

 “Mojim saradnicima i meni, kao i za veliki broj Lajkovčana, velika je čast i važan istorijski trenutak je baš ovaj dan, jer ovakav događaj u nekoj bližoj istoriji Lajkovca nije zapamćen. Otvaranje novih radnih mesta, za svaki grad u Srbiji ne samo za Lajkovac u današnje vreme kada znamo kako je u Evropi i svetu, od neprocenjivog je značaja i ovakav događaj će zasigurno dati nove razvojne šanse kako našoj opštini tako i čitavom Kolubarskom kraju. Velika zahvalnost Kompaniji IGB Automotiv koja je prepoznla baš našu opštinu da u nju ulaže i pokrene otvaranje novih radnih mesta, iskreno se nadam da je ovo samo početak novog razvoja naše opštine i da ćemo u narednom periodu imati više ovakvih događaja. Lajkovac je u prošlosti bio više oslonjen na državni sektor a manje na privatni, ovo je početak baš takvih dešavanja i oni će svakako doprineti bržem razvoju Lajkovca.”

Generalni direktor Kompanije IGB Automotiv u Srbiji Dalibor Berić je na današnjoj konferenciji za medije predočio sve detalje vezane za otvaranje novog pogona IGB Automotiv u Lajkovcu:   

“Izuzetno mi je veliko zadovoljstvo i čast što se naša Kompanija IGB Automotiv i dalje širi po Srbiji, što je pokazatelj da već 15 godina uspešno radi u Srbiji, postiže jako dobre rezultate u svim aspektima što se tiče proizvodnje i kvaliteta naših proizvoda, kao i zadovoljstva naših zaposlenih a to je dovoljan razlog da se širimo. Želim da se zahvalim opštini Lajkovac što smo prilikom razgovora o stvarima koje smo do sada činili zajedno, došli do zaključka da napokon dođemo u Lajkovac i krenemo sa proizvodljnjom i zaposlimo najmanje 200 novih ljudi, što nam je primarni cilj. Takođe želim da zahvalim Kompaniji Sani komerc koja nam je izašla u susret i dogovorili se oko samog objekta gde će biti proizvodnja. Cilj svega je da s jedne strane zaposlimo nove ljude, a posebno mi je drago što je to baš Lajkovac a imam dosta iskustva iz drugih opština gde imamo jako dobru saradnju kao što je Inđija i opština Lazarevac, pa se nadam da će tako biti i sa opštinom Lajkovac. Naša sfera poslovanja jeste automobilska industrija koja u datom momentu zapošljava 90% žensku radnu snagu a to će sigurno dati dobar primer razvoja opštine, a mi zajedno ćemo moći da kažemo da će stopa nezaposlenosti naročito žena u ovoj opštini biti na nižem nivou. Druga bitna stvar je da mi prilikom našeg rada poslujemo po standardima automobuilske industrije, standard IT F16 949 koji je veoma bitan za automobilsku industriju, a najavljeno je da će u januaru mesecu doći sertifikacija toga i za Lajkovac.

Imamo plan da počnemo sa prvom inicijalnom proizvodnjom već početkom novembra ove godine, što je jako dinamično a nadam se da ćemo zajedničkim snagama to i uraditi. Hvala opštinama Lazarevac i Lajkovac, Privrednoj komori Srbije, Vladi Republike Srbije i predsedniku države, koji su u milion stvari koje su nam bile potrebne izašli u susret, ne govorim o novčanoj pomoći već o samoj aktivnosti, da pokušamo da unapredimo kako poslovanje naše kompanije u svim sferama tako i da pomognemo opštinu i građane tih opština koliko je to moguće.

Ono što je bitno takođe jeste, da se naša kompanija širi zbog raznovrsnih projekata koje smo dobili, jer moram da napomenem da otprilike 33% evropskog tržišta drži naša kompanija ovde u Srbiji. Sigurno ćemo kroz zapošljavanje u Inđiji gde imamo 1600 zaposlenih, u Lazarevcu gde je 600 ljudi, i opština Lajkovac doći do velikog broj zaposlenih i biti još jedan veliki oslonac, ne samo za Lajkovac već i čitavu Srbiju ali i našu kompaniju IGB Automotiv.

U Lajkovcu bi trebalo da imamo dobru saradnju, jer naš objekat se nalazi na putu ka izlasku iz Lajkovca prema Jabučju, a ono bitno je što mogu da se zahvalim opštini Lajkovac prevashodno što ćemo veoma brzo uraditi dobre stvari ovde, za svaku vrstu pomoći stojimo na raspolaganju. Zahvaljujem se predsedniku opštine Lajkovac što je izašao u susret za sve što je trebalo, kao i vlasnicima objekta koji su omogućili da brzom reakcijom možemo da započnemo jednu veoma dobru priču za sveobuhvatni razvoj IGB Automotiva kao i cele Srbije.

Počeli smo sa selekcijom i regrutacijom zaposlenih, jer imamo kratak rok i krenuli smo sa određenim obukama. Naš prevashodni plan je da zaposlimo 200 radnika iz ovog kompletnog poteza, naravno da je to saradnja dve proizvodne jedinice u Lazarevcu i sada u Lajkovcu, gde će zajedno kreirati finalni proizvod koji će se kasnije plasirati našim kupcima. Suštinski je bitno napomenuti da kod nas postoje kvalifikacije za određena radna mesta, treba krenuti od početka, otprilike tri meseca obuke za radno mesto. Znači oni koji nikada nisu radili u automobilskoj industriji tj. nisu kvalifikovani i nemaju potrebno znanje, kreću na detaljnu obuku koja se sastoji od tri segmenta: segment bezbednost i zdravlje na radu koje podrazumeva prolazak kroz neka pravila koja postoje u kompaniji, posle toga se vrši obuka zaposlenih za neke procese rada koje će u tom trenutku radit,i a posle toga se vrši obuka za svaki proizvod koji će ti zaposleni u toj grupi raditi.

Proizvodna jedinica Lazarevac i proizvodna jedinica Lajkovac zajedno će dati jedan finalni proizvod a finalni proizvod su grejači za automobilska sedišta, od planiranih preko 150 različitih proizvoda da jednostavno dođemo do zajedničke proizvodnje od otprilike oko 200 000 proizvoda nedeljno.

Predsednik Živković je izrazio zahvalnost kompaniji Sani komerc, odnosno vlasniku Mirku Dokmanoviću, koji je izašao u susret IGB Automotivu, jer je pomogao da se ovaj posao zaokruži i dobije svoje konačne obrise, tačnije da ovakva kompanija dođe ovde u Lajkovac i naglasio značaj dolaska jedne ovakve kompanije za lokalnu zajednicu i region:

“Ne mogu a da se ne osvrnem na to da svi benefiti koje Lajkovac ima za razliku od drugih opština i gradova, pre svega mislim na prolazak auto-puta Miloš Veliki kroz našu opštinu sigurno je i doprinelo dolasku same kompanije kod nas. Lajkovac inače svojim geografskim i saobraćjnim položajem u velikoj je prednosti u odnosu na neke druge gradove u Srbiji, a blizina Beograda je jedan od glavnih prioriteta svih kompanija koje dolaze u Srbiju. Bitno je naglasiti da su veliki deo zaposlenih žene, a znamo da najveći broj muške populacije radi u sistemu EPS-a. Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Lajkovcu, negde oko 550 lica aktivno traži posao, a od toga veliki broj su žene. Sigurno da ćemo sa ovim brojem radnih mesta, taj broj i više nego prepoloviti, što puno znači za Lajkovac i obezbeđuje po još jednu platu u svakom domaćinstvu. Sve što je urađeno proteklih godina dobija na značaju, jer sigurno i puteve, kanalizaciju i vodovodnu mrežu, sve što radimo biće svrsishodnije ako ljudi rade. Takođe i na budžet opštine će se odraziti, jer će porezi na zarade u narednom periodu biti znatno veći zbog otvaranja novih radnih mesta, tako da ćemo moći uraditi više puteva, izgraditi neku novu školu i vrtić. To direktno utiče na sve sfere života u našoj opštini i zato je ovo najznačajniji trenutak za opštinu Lajkovac u poslednjih nekoliko decenija. Zato velika zahvalnost kompaniji IGB Automotiv koja je to prepoznala i došla ovde, pa se nadam da broj od 200 radnih mesta samo može rasti, a Lajkovac za nekoliko godina u svojoj opštini imati radnike i iz drugih susednih opština Kolubarskog okruga.”

Prisutnima se obratio u Mirko Dokmanović, predstavio je svoju firmu Sani komerc i detalje saradnje koja je rezultirala obezbeđivanjem prostora za brzi početak rada novog proizvodnog pogona u Lajkovcu.

Podsećamo, kompanija IGB AUTOMOTIVE raspisala je  konkurs za prijem novih radnika u proizvodnom pogonu u Lajkovcu i već u ponedeljak 24. oktobra, u velikoj sali u zgradi Opštine Lajkovac u vremenu od 9 do 13:30 časova, organizuje Dan karijere, na kojem će svi zainteresovani moći da se informišu i konkurišu na neku od ponuđenih radnih pozicija.

Zainteresovani da postanu deo IGB tima prijave i biografije takođe mogu slati na e-mail adresu prijava@bauerhin.rs

Related posts

Leave a Comment