NEMAČKA KOMPANIJA IGB AUTOMOTIVE OTVARA PROIZVODNI POGON U LAJKOVCU, ZA POČETAK 200 NOVIH RADNIH MESTA

Nemačka kompanije IGB Automotive, koja se bavi proizvodnjom delova za najpoznatnije automobilske brendove, najveća u Srbiji i koja zapošljava najveći broj radnika, otvara proizvodni pogon u Lajkovcu, u kome će za početak biti otvoreno 200 novih radnih mesta, mahom teže zapošljive ženske radne snage.

Intenzivni napori opštinskog rukovodstva da u Lajkovac dovede jednu veliku kompaniju su urodili plodom. Kako saznajemo, novi proizvodni pogon u Lajkovcu će i vrlo brzo početi sa radom.

Svi detalji vezani za otvaranje pogona u Lajkovcu i nova radna mesta biće prezentovani u ponedeljak, 17. oktobra u 10 časova u Gradskoj kući, na zajedničkoj konferencija za medije Opštine Lajkovac i IGB AUTOMATIVE Lazarevac.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo , uvek kada je kompanije IGB Automotive organizovala Dane karijere u Lajkovcu, interesovanje nezaposlenih Lajkovčana bilo je veliko, kao i meštana okolnih opština, pa je ovo značajna vest prvenstveno za stanovnike opštine Lajkovac, a i za kompletan region. Inače, značajan broj Lajkovčana već radi u Lazarevcu u ovoj kompaniji.

Trenutno je u opštini Lajkovac blizu 600 nezaposlenih, od kojih je do 420 nezaposlenih žena.  Aktivnih tražilaca posla je oko 550. U odnosu na broj stanovnika, ovo je odlična stopa nezaposlenosti u jednoj opštini. Novi proizvodni pogon u Lajkovcu, sa impozantnih novih 200 radnih mesta, apsorbovaće značajan broj nezaposlenih u opštini Lajkovac, koja je već na nivou proseka nezaposlenosti u EU.

Iskustvo Nacionalne službe za zapošljavanje, kako saznajemo govori, da je u ovakvim slučajevima presudna visina plata, socijalna, kvalifikaciona i starosna struktura nezaposlenih, spremnost za rad, a uvek ima i onih koji bi da promene struku ili jednostavno da promene posao, tako otvaranje većeg broja radnih mesta uvek uzrokuje turbulenciju na tržištu radne snage, unoseći pozitivne promene.

Od početka ovog veka, Lajkovčani stalno govore, da ovde nedostaje jedna ili par kompanija koje bi omogućile otvaranje više stotina radnih mesta, čime bi svi problem bili rešeni i nezaposlenost svedena na mimimum. Česte su bile i opaske, da su kompanije koje zapošljavaju više stotina radnika mahom prošlost i da nema izgleda za tako nešto. IGB AUTOMATIVE će za početak zaposliti 200 novih radnika u Lajkovcu, sa tendencijom otvaranja većeg broja novih radnih mesta.

Kompanija IGB AUTOMATIVE proizvodi grejače za automobilska sedišta, grejače za volane, senzore za sedišta, delove za elektroniku i kontrolne uređaje u vozilu. Kupci su BMW, grupacija Daimler, cela grupacija Volkswagen – Audi, Volkswagen, Škoda, Porsche, cela grupacija koja je vezana za Renault, kao i određeni japanski proizvođači automobila. Proizvodnja se neće razlikovati u Lazarevcu i Lajkovcu od one u Inđiji, i poštovaće se svi svetski standardi automobilske industrije, koje inače traži i matična kompanija IGB iz Nemačke. Inače, ova nemačka kompanije ima i proizvodne pogone i razvojne centre u Češkoj, Nemačkoj, Kanadi, SAD, Meksiku, Kini i Vijetnamu.

Sve detalje o otvaranju proizvodnog pogona Kompanije IGB AUTOMATIVE u Lajkovcu, šta će se tačno i u kom obimu ovde proizvoditi, o novim radnim mestima i daljim planovima, Lajkovčani, kao i kompletna javnost, će dobiti nakon konferencije za medije zakazane za ponedeljak.

Related posts

Leave a Comment