REPUBLIČKA PLANINARSKA AKCIJA ZA MLADE „KLINCI ĆIRINCI“ 15. OKTOBRA KOD JOLIĆA VODENICE

Republička akciju za mlade “Klinci Ćirinci”, po programu Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog društva “Ćira” Lajkovac, je u subotu 15. oktobra na reci Kolubari kod Jolića vodenice, sa početkom u 10 časova.

Akcija je namenjena za sve uzraste dece, kao i za odrasle. Staza je kružna, dužine oko 3,5km sa nekoliko tematskih mesta ( ekologija, susreti sa životinjama u prirodi, pčelarstvo, biciklizam, stari način života ) i na kraju takmicenja dece učesnika.

Pored promocije zdravog načina života, biće promovisan i turistički potencijal opštine Lajkovac.

Tokom realizacije akcije, na placevima Etno naselja na reci Kolubari, precizno su predviđena mesta za odmor učesnika i planirane prezentacije, saznajemo od direktorke Turističke organizacije opštine Lajkovac Mire Tabić:  

“Planirana je najpre u Jolića vodenici prezentacija Turističke orgnizacije o Lajkovcu, upoznavanje učesnika prvenstveno sa mestom održavanja akcije, koja će trajati 10-15 minuta.

Potom će u Jolića vodenici učesnicima akcije biti predstavljen stari zanat mlinar, a o tome kako se nekada mlelo žito i starim načinima života  govoriće umetnik Milutin Ranković.

Lovački plac je naredna lokacija za zadržavanje, gde je planirana priča o životinjama, susreti u prirodi i posluženje.

Potom će na placu PSD Ćira, gde će biti zasađeno drvo,  biti održana promocija biciklizma.  

Na placu  penzionera, tema će biti ekologija, govoriće profesor biologije Kosana Grčić, a biće organizovan  i kviz sa nagradama, uz priklasno posluženje učesnika.

Na placu Nikole i V.J uslediće predavanje A. Markovića o pčelama i predavanje o starim načinima  spremanja hleba u furuni , uz degustaciju meda i hleba iz furune

Plac motorista je sledeća lokacija na kojoj je zamišljena  priča o saobraćaju, uz posluženje učesnika.

Potom sledi povratak svih učesnika akcije kod Jolića vodenice, kratka pauza i priprema za takmičenja, nakon čega če uslediti osvrt Darena Milivojevića na lik i delo književnika Radovana Belog Markovića.”  

“Akcija je rekreativno-obrazovno- humanitarnog karaktera. Imamo za cilj da što više dece   dođe u Lajkovac, prošeta ovim delom Zapadne Srbije, da nauče nešto o Lajkovcu, Kolubari, Aninama ( arheološko nalazište ), da pod sloganom „Zajedno za srećnije detinjstvo“ sakupimo što više čepova za decu sa posebnim potrebama,  da svi ponesu lepe utiske i jednoga dana ponovo se vrate u naše krajeve”, poručuju organizatori akcije.

DETALJI AKCIJE:

LOKACIJA:  Opština Lajkovac, Lajkovac, reka Kolubara (kod Jolića vodenice)

ORGANIZATOR: Planinarsko smučarsko društvo „Ćira“ pod pokroviteljstvom Komisije za rad sa mladima Planinarskog saveza Srbije uz podršku Turističke organizacije opštine Lajkovac, Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac, Gradske biblioteke i opštine Lajkovac.

PROGRAM AKTIVNOSTI:

09:00 – 09:45 okupljanje i prijava učesnika ( kod Jolića vodenice )

09:45 pozdravni govor i otvaranje akcije

10:00 polazak na pešačenje.

13:00 dolazak na startno mesto

13:00-17:00 takmičenja – rekreativni deo programa

17:00-18:00 – dodela zahvalnica klubovima i zatvaranje akcije.

PLANINARENjE: Pešačenje markiranom stazom pored reke Kolubare. Staza je dužine do 5 km i spada u  lake staze.Na stazi nema vode.

OBRAZOVNI DEO – PROGRAM: Uz pomoć Turističke organizacije Lajkovac i KC „Hadži Ruvim“ učesnicima će biti prezentovana istorija manastira Sv.Geogrija i značaj kroz istoriju. Na teritoriji opštine Lajkovac nalazi se i veoma značajan arheološki lokalitet Anine. O liku i delu nedavno preminulog poznatog pisca iz Lajkovca, Radovana Belog Markovića, koji je voleo planinu i planinarenje ( neka njegova najveća dela nastala su na planinama u Srbiji, najčešće na Povlenu) govoriće predstavnik gradske biblioteke Lajkovac i dugogodišnji planinar, Daren Milivojević. Mladim planinarima o ekologoji i zaštiti životne sredine govoriće profesorka Kosa Grčić.

REKREATIVNI DEO – PROGRAM: nadvlačenje konopca, skakanje u vreći, igre spretnosti… druženje uz igre plesa

HUMANITARNI DEO – PROGRAM: „Zajedno za srećnije detinjstvo “ prikupljanje čepova ( plastični čepovi od raznih boca ) za decu sa posebnim potrebama. Poželjno je poneti bar po jedan čep i predati ga na obeleženo mesto. Čepovi će biti predati organizaciji „Čep za hendikep“.

Related posts

Leave a Comment