MILAN MILAKOVIĆ APSOLUTNI POBEDNIK 40. JUBILARNE IZLOŽBE SIMENTALCA U LAJKOVCU

Mladi stočar Milan Milaković iz Mratišića je ponovio prošlogodišnji uspeh: njegova krava Luna je apsolutna šampionka 40. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu.

U trećoj laktaciji za 305 dana dala je 6.516 litara mleka sa prosečno 4,06 procenta mlečne masti, a dnevni maksimum joj je bio 50 litara. Luna je kćerka čuvene krave Lare iz farme Milaković, koja je prethodnih godina osvojila sve nacionalne nagrade. Devetočlano domaćinstvo Milaković uzgaja oko 70 simentalaca, a na lajkovačkoj izložbi redovno se predstavljaju od 2000. godine.

Za šampionku u kategoriji krava stručni žiri je izabrao Malenu, vlasnika Milovana Babića iz Jabučja.

Kod prvotelki je najbolje ocenjeno grlo Zora, proizvođača Milene Dimitrijević iz Gornjeg Mušića.

Najkvalitetniju junicu izveo je Miljko Petrović iz Tabanovića, u pitanju je grlo Senka.

Dominirali su lajkovački i mionički stočari, a očigledno da je sve više odličnih proizvođača sa vrlo kvalitetnim grlima u Jabučju, najvećem selu opštine Lajkovac.

Među stotinak izvedenih goveda, po broju grla i pratilja u sve tri kategorije istakle su se porodice Jevrić, Milić i Babić iz lajkovačkog sela Jabučje, Milaković iz Mratišića, Grbović i Vujić iz Osečenice (opština Mionica), zatim legendarni Vidosav Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice i farmeri Ćatić i Blažić iz Jabučja.

Za kolekciju krava nagrađena je Zorica Milić iz Jabučja, najbolju kolekciju junica prikazao je Milan Milaković iz Mratišića, dok je šampionski pehar za najbolju kolekciju prvotelki pripao Aleksandru Jevriću iz Jabučja, koji je proglašen i za najboljeg stočara opštine Lajkovac. Novčane nagrade u svim kategorijama iznosile su od 20.000 do 40.000 dinara.

Simbolično su male pehare dobili najmlađi članovi porodica farmera.

Povodom jubileja, dodeljene su plakete zaslužnim organizacijama i pojedincima. Centar za poljoprivredu uručio je male plakete najzaslužnijima koji su dali doprinos očuvanju tradicije održavanja izložbe: Opštini Lajkovac, Živoradu Lazareviću vlasniku firme “Iva – agrar”, dipl. pravniku  Živoradu  Bojičiću koji je od početka svog radnog veka uključen u organizaciju izložbe, dr Radosavu Vujiću iz PSSS Valjevo, Radivoju Đurđeviću iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i renomiranom stočaru Marku Milosavljeviću iz Dučića.

Izložbu je otvorio zamenik predsednika Opštine Lajkovac Obrad Milutinović.

Prisutnima se obratio i Nenad Terzić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

I ovoga puta, za posetioce manifestacije priređen je prikladan kulturno – umetnički program, za čiju relizaciju su se pobrinule lajkovačke ustanove Kulturni centar i Turistička organizacija, u saradnji sa SŠ “17. septembar”.  

U pratećem delu programa nastupila je poetska družina “Retki biseri” lajkovačke srednje škole.

Komisiju za ocenjivanje grla činili su dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje, dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo.

Predsednik žirija dr Pantelić rekao je da je izložba u Lajkovcu jedinstvena u Srbiji jer u nijednoj opštini nije održana 40 puta. „Ovo je jedna od najboljih izložbi u Srbiji, ne samo po broju izvedenih grla nego i po njihovom kvalitetu, svi su pobednici. Nažalost, trend je u Evropi i našoj zemlji da se smanjuje broj proizvođača mleka i mesa, ali oni koji opstaju povećavaju broj grla na svojim farmama kako bi im proizvodnja bila isplativa, posebno u nezahvalnim trenucima za naše govedarstvo jer smo suočeni sa brojnim izazovima. Uz veliku sušu i visoke ulazne cene, apelujem na proizvođače samo da zadrže brojno stanje na svojim farmama.“

Centar za poljoprivredu Lajkovac, predvođen direktorom i uglednim agronomom Nikolom Radulovićem, još jednom se pokazao kao vrstan organizator.

Generalni pokrovitelj 40. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo.

Related posts

Leave a Comment