PROJEKAT “PUTEVIMA ČEHA” I VEČE SRPSKO – ČEŠKE KULTURE U LAJKOVCU

Jedno od brojnih septembarskih dešavanja u Lajkovcu, vredno posebne pažnje, bilo je „Veče srpsko – češke kulture“, upriličeno u susret za Lajkovac važnim datumima, u organizaciji Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, održano u sali Gradske kuće.

Jesenja manifestacija “Varadinski mostovi kulture” srpsko-češkog udruženja “Beseda Petrovaradin” započela je naime realizacijom projekta “Putevima Čeha”, čiji je cilj negovanje kulture sećanja na Kolubarsku bitku.

U okviru projekta, članovi udruženja  posetili su spomen kosturnice palih srpskih i austrougarskih boraca u Kolubarskoj bici 1914. godine u Lazarevcu i manastiru Sv. Đorđa u Ćelijama.

Lajkovčani su bili sjajni domaćini još sjajnijim gostima, pa je upriličena i poseta čuvenoj Jolića vodenici na reci Kolubari.

Gosti su posetili i atelje umetnika Milutina Rankovića.

Kulturno veče u Gradskoj kući u Lajkovcu upotpunili su: Ruža Kolaček, pričom o Česima, udruženju i Petrovaradinu; Dragan Ljubinac, član Udruženja “Obilić 1912-1918” govorio je o udruženju potomaka i poštovalaca Velikog rata.

Veče su svojim stihovima ulepšali  članovi literarne sekcije Udruženja “Beseda Petrovaradin”, Slavica Nićiforović Veselinović, Mirjana Šuljmanac Šećerov i Hana Goldner, član dramske sekcije.

Muzička podrška večeri bili su: prof. Glorija Milošević, violina i Branko Đukić, harmonika.

Veče u Gradskoj kući u Lajkovcu bilo je sadržajno, lepo osmišljeno i svestrano, a ostvarivši svojim programom i više nego što su planirali gosti sui z Lajkovca poneli obilje lepih utisaka.  

Udruženje “Beseda Petrovaradin” je osnovano radi negovanja i unapređivanja kulturno-umetničke baštine oba naroda i šire zajednice, u svrhu edukacije i stvaranja uslova za amatersko-rekreativno stvaralaštvo i radi saradnje sa školama, univerzitetima i stručnim udruženjima u Srbiji i inostranstvu.

Udruženje ima brojne kulturne aktivnosti, među kojima su prolećne manifestacije pod nazivom „Dani Ćirila i Metodija“, a za jesen su planirani „Varadinski mostovi kulture“.

Related posts

Leave a Comment