PREDSTAVLJEN ROMAN „BIRAM ŽIVOT“ GORANA SAVIĆA

Lepotu duše malih varoši potvrdilo je književno veče Lajkovčanina Gorana Savića u organizaciji Gradske biblioteke, na kojoj je predstavljen njegov prvi roman “Biram život”, nastao na osnovu ličnog iskustva autora.

U punoj sali Gradske kuće, prisutnima se najpre u ime organizatora obratila direktorka biblioteke Biljana Bogdanović.

Rame uz rame sa autorom govorili su izdavač knjige Aca Vidić i recezent autorovog prvenca mr Daren Milivojevič, a očekivano i publika se uključila u diskusiju i iznela svoja zapažanja.

Iskrenim i jednostavnim obraćanjem, autor je uveo prisutne u priču o svom romanu, stavljajuću pri tom akcenat na pouku koju iz njega treba da izvuku.

Recezent knjige mr Daren Milivojević je između ostalog rekao:

“Knjiga „Biram život“ Gorana Savića predstavlja lično iskustvo čoveka koji je doživeo težak moždani udar i snagom svoje volje i verom u Boga uspeo da se oporavi i stane na noge. Kako nam autor nagoveštava ,,da je tajna svakog očajnika u tome da ima previše vremena da razmišlja o tome da li je srećan ili ne“, vidimo da vreme koje provodi u bolnici Goran posvećuje razmišljanjima o životu i smrti, osećajući njihovo zajedničko prisustvo. Već na početku shvatamo da Goran posle teškog nokauta sudbine ne pristaje da se preda i završi bitku za život. On dobro zna da su ,,žalost i tuga smrtonosno delo đavola, a radost i vedrina Božji dar“…

Iako je roman piščev prvenac, više je nego primetan osećaj za sklad i umetnost pisane reči. Dinamika pripovedanja je dobro osmišljena što doprinosi da se pažnja čitaoca sve vreme zadržava na priči koja prosto mami da se nastavi sa čitanjem.

U celini gledano knjiga „Biram život“ pokazuje kako se čovek i u najtežoj situaciji treba boriti i verovati u sebe. Zadržati pozitivan stav uprkos svemu poruka je ove knjige, a vedrina i radost su njeni glavni atributi. Upravo zato je ovaj roman recept koji Goran preporučuje svima, a on glasi: „Živeti tiho, jednostavno i skromno. Držati se svoga puta kakav jeste, sa željom da ustaneš i sledeće jutro, doneseš osmeh i sebi i drugima i da čvrsto grliš ono što imaš, ne dirajući ničije. Shvatio sam, smisao života nije biti najbogatiji, najvažniji, najuticajniji, već biti svoj, spokojan i zadovoljan.“

U ime valjevske  Izdavačke kuće “Intelekta”, sve što bi se moglo i trebalo reći o romanu Gorana Savića „Biram Život“, rečeno je u izdvojenim premisama izdavača Ace Vidića:

                “Nedavno se u izdanju Književne omladine Valjeva pojavila jedna životno značajna knjiga koja prevazilazi i glad za čitanje čitalaca, već može poslužiti i kao preventivni duhovni lek i glad za čitanje čitalaca.

                „Biram život“ je prvenac knjiga i roman lajkovačkog pisca Gorana Savića, ispisana netipičnim sadržajem. Knjiga ima autobiografski karakter, ali slojevito udaljen od memoarske građe koristeći romaneskni literarni obrazac, a sam tekst romana je dat u drugom licu jednine lika Luke, glavnog junaka, obuzetog istinitom i ličnom životnom zdravstvenom dramom koju preživljava. Roman je inercijom životnih situacija u fazama preživljavanja slagan prirodnom refleksijom pisca, u kojoj pokazuje sebi nesvesni literarni talenat dovoljan da knjiga bude to što jeste i koja može zadovoljiti raznu vrstu radoznalosti kod čitalaca. Pisac romana Goran Savić neumorno, iako ponekad nesigura u rečenici, i u grču duševnog bola kroz prisećanje i ponovno preživljavanje lične drame svog života, ispisuje sopstveni strah, dileme, analogije da u osećanju pronađe snage i spremnosti da spreči moguću sudbinsku datost.

                Kroz brojne traume i ponovnog proživljavanja, prisećanja brojnih ljudi učesnika i posmatrača kroz ceo niz volšebnih momenata atmosfere beznađa, pisac ne dozvoljava prepuštanje svemu već nalazi snage za svoje izbavljenje, tako da se ovaj tegobni roman završava srećno, i po čitaoca, a posebno i po samog njegovog autora.        

Rečenice su monekad nepravilne, negde drhatvo nevešte ali usklađene potpuno u formi i sadržaju, precizno zapisane u životnom nizu. Imati ovu knjigu i čitati je nekako neslućenom moći ona nije samo roman, rekoh, već i duševni lek, ali i upozorenje široj čitalačkoj publici, kao pouka životu da se može izbeći neumitna ljudska sudbina.

                No, i kako bi drugačije nego što čini Luka, glavni junak romana, junak koji bira život iznad svega?! I, šta je bitnije od života samog za svako biće, pa ma kakav život bio. I zašto je uvek život ispred svega i ispred svih, večito je filozofsko i naučno pitanje za koje nije dat definitivan odgovor, jer nebrojen je skup razloga za to i gradivih činilaca?!

                I konačno, da li pod plaštom Radovana Beli Markovića, kao što se kaže „ispod Gogoljevog šinjela“, izrasta sve veće interesovanje to novih (proznih) lajkovačkih pisaca, koji poput evo, Gorana Savića obogaćuju svoju urabanu, (ali i ruralnu), isto kao i našu nacionalnu književnost?!”

Pored brojnih brojnih prijatelja i meštana, u sali je i ovoga puta kao podrška bila autorova porodica.

Sve u svemu, bilo je ovo jedno uistinu lepo i jedinstveno književno veče, sa kojeg su posetioci otišli sa jednim novim iskustvom i dragocenim poukama za život u ovom turbulentnom vremenu.

Po svemu sudeći, biće još književnih dela iz pera Gorana Savića.

Related posts

Leave a Comment