PREDSTAVLJANJE LAJKOVAČKOJ PUBLICI NEVENE NIKODIJEVIĆ CIKLUSOM SLIKA “FEMINA”

U Galeriji lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim” otvorena je izložba radova akademske slikarke Nevene Nikodijević.

Umetnica se lajkovačkoj publici predstavila izložbenom postavkom iz svog stvaralačkog ciklusa pod nazivom “Femina”.

Otvaranje izložbe upriličeno je na Dan opštine Lajkovac.

Izložbu je u ime organizatora otvorio direktor Kulturnog centra Milutin Ranković, koji je pažljivo biranim rečima predstavio uistinu jedinstvenu i krajnje originalnu umetnicu, koja ima bogatu izložbenu karijeru u zemlji i inostranstvu, a na zadovoljstvo rafinirane lajkovačke galerijske publike, Nevenina izložba upriličena je i u varoši kraj Kolubare.

U pratećem delu programa nastupila je pesnikinja Zorica Mišić, članica Srpske nacionalne akademije u Torontu i potpredsednik Srpsko-kanadskog udruženja književnika “Desanka Maksimović”.

O stvaralaštvu Nevene Nikodijević i izložbenoj postavci kojom se umetnica predstvila lajkovačkoj publici, Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti je na otvaranju izložbe nadahnuta autorkinim stvaralačkim izrazom rekla:  

“Izložba slika Femina Nevene Nikodijević, već samim svojim nazivom sugeriše glavnu likovno-tematsku preokupaciju slikarke. Istražujući temu ženskog i ženstvenog, autorka formuliše i objedinjuje sve najvažnije elemente sopstvene vizuelne sintakse. Gradeći put ka sintezi različitih pristupa studiji ženskog tela i odnosa prema psihološkim mehanizmima zaduženim za transpoziciju osećajnosti u medij slike, autorka nam suptilno saopštava umetnički i lični pogled na svet. Kako sama umetnica ističe, njeno stvaralaštvo vođeno je psihološkim studijama modela, odnosno žene, koje umetnica smešta u jedan intiman i topao prostor fokusiran na zajedništvo i osećanje pripadnosti. Ispitujući teme seksualnosti, partnerstva, majčinstva, porodice, zajedništva, portreti Nevene Nikodijević uvek ostaju na granici između individualnog i opšteg, između individualnog identiteta i njegove transformacije u simbol. Na tragu ekspresionističkog korišćenja linije i boje, ove kompozicije, iako osobene, koegzistiraju kao deo jednog ciklusa koji slavi ženstvenost i senzualnost. Linija koju umetnica koristi da istakne odnos između figura i prostora u kompozicijskom smislu, takođe uspeva da ocrta snažan i motivisan odnos između naslikanih subjekata. Žena je često predstavljena u zagrljaju voljenog muškarca, prepuštena i zadovoljna, zatvorenih očiju, što ukazuje na osećanje poverenja i voljenosti, dok je pak na nekim drugim slikama predstavljena kao subjekat sklon introspekciji, melanholičnoj samozagledanosti, samozapitanosti povodom sopstvenog bića i tela, majčinstva, sazrevanja. Figure su nage, što im daje veći doživljaj krhkosti i ranjivosti, ogoljenosti pred očima posmatrača, ali one ogoljenosti koja u nama samima budi jedan univerzalan svet osećajnosti koji je neopterećen ničim drugim do jednostavnom lepotom i „lakoćom postojanja“.

Biografija:

Nevena Nikodijević Tomić, rođena je 1982. godine u Kragujevcu. Završila je „Drugu kragujevačku gimnaziju“ u Kragujevcu 2001. godine. Diplomirala slikarstvo 2005. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Momčila Antonovića. Član je umetničke grupe ARTE od 2010. godine u Beogradu. Bila je potpredsednik Udruženja likovnih stvaralaca Manasija od 2010. godine u Despotovcu. Član je saveta galerije „Vizantija“ od 2007. godine u Beogradu. Još kao student aktivni je učesnik likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, kao i učesnik mnogobrojnih izložbi. Priredila je 4 samostalne izložbe i bila učesnik na preko 50 značajnih kolektivnih izložbi širom zemlje. Izlagala je u inostranstvu kao učesnik Dana srpske kulture u Parizu 2011.godine, u Istri 2012. godine, a kao učesnik Kulturnog karavana izlagala je u Lendavi, Frankfurtu, Cirihu i Parizu 2022. godine. Od 2009. godine radi kao profesor likovne kulture u Despotovcu.

Izložba slika Nevene Nikodijević u Galeriji lajkovačkog Kulturnog centra, koja je naišla na sjajan prijem ovdašnje publike, biće dostupna javnosti do 24. septembra.

Related posts

Leave a Comment