USPEŠAN START PROJEKTA PODRŠKE PORODICI UDRUŽENJA HAJR, KOJI JE PODRŽALO RESORNO MINISTARSTVO

Edukacijom o korisničkom nivou različitih platformi za on-line komunikaciju, za individualne i grupne tretmane i psihološke online radionice koje slede u okviru projekta  “Podrška porodici i jačanje položaja žena kroz socio – psihološke aktivnosti namenjene ženama i deci žrtvama nasilja” u Gradskoj kući u Lajkovcu otpočela je realizacija projekta koji Udruženje HAJR sprovodi u gradovima Beograd, Aranđelovac, Lajkovac, Niš, Trstenik i Šid, a u koji će biti uključeno preko 50 žena i dece žrtava nasilja.

Interesovanje ciljne grupe, žena i dece žrtava nasilja sa područja opštine Lajkovac za ovaj projekat bilo je iznenađujuće veliko. Očekivano za malu sredinu, jedan broj žrtava nasilja, i to onih kojima je pomoć ove vrste najurgentnija, u startu se izjasnio da nije u stanju da se odvaži i dođe na inicijalnu obuku, iako se psihološke radionice potom realizuju online. Par žrtava nasilja je bez najave odustalo od dolaska u poslednjem momentu, da bi se kasnije javili i rekli da im nije baš bilo lako da se, kako su to shvatili, javno deklarišu kao žrtve nasilja i  kao neko kome je potrebna psihološka pomoć. I pored toga, u sali Gradske kuće bilo je više od deset žena, koje su, pored edukacije, imale priliku da čuju dosta toga.

Prisutnima se najpre obratila predsednica udruženja Hajrija Ramadani, koja im je pojasnila šta sve realizacijom ovog projekta dobijaju, a potom je usledilo i obraćanje saradnika na projektu Predraga Milićevića i Miroslava Cvetkovića.

Žrtve nasilja su, svaka ponaosob, ispričale svoje životne priče i kako su se našle u ulozi žrtve. U pojedinim slučajevima reč je o psihičkom nasilju, dok su prisutni i slučajevi žrtava fizičkog nasilja. Pojedini učesnici projekta više nisu žrtve nasilja, alu sui m ostale posledice, zbog kojih bi želeli individualne i grupne psihološke tretmane.

Današnji skup je svakako, svojim interaktivnim karakterom doprineo oslobađanju i osnaživanju žrtava nasilja, da o svom problem govore i da traže njegovo rešenje.

Ispostavilo se, da žrtve nasilja mahom nisu informisane o tome koje sve instrumente pomoći imaju u zajednici. Takođe, većina njih nema “pametne” telefone, što će im otežati učešće u grupnim online radionicama, ali će taj problem biti prevaziđen.   

Projekat će se realizovati u periodu od mesec dana. Nakon Edukacije o korisničkom nivou korišćenja različitih platformi za on-line komunikaciju, slede on-line grupne psihološke radionice za jačanje psiholoških kapaciteta žrtava nasilja, kao i on-line individualni psihološki tretmani i savetovanje koje će sprovoditi diplomirani psiholog Natalija Poljak Petrović i psihijatar prof dr Jovan Marić.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju podržalo je ovaj projekat, dotacijom namenjenom projektima podrške porodici, jačanju položaja žene u društvu, merama populacione politike i unapređenju demografske slike u 2021. godini.

Related posts

Leave a Comment