JAVNIM ČASOM U ŠKOLI U DONJEM LAJKOVCU OBELEŽEN SVETSKI DAN PRVE POMOĆI  

Povodom obeležavanja Svetskog dana prve pomoći (10. septembar), koji se ove godine obeležava pod sloganom „Učimo da pomažemo celog života“, Crveni krst Lajkovac je u saradnji sa lajkovačkim Domom zdravlja organizovao tematski javni čas za 14 učenika nižih razreda Izdvojenog odeljenja 0Š “Mile Dubljević” u Donjem Lajkovcu.

Iskusna patronažna sestra lajkovačkog Doma zdravlja Zorica Stanković svojski se potrudila da mališanima prenese što više teorijskog i praktičnog znanja. Javni čas je bio interaktivnog karaktera, bilo je bezbroj pizanja i konstatacija učenika, a posebno im je bio zanimljiv praktičan deo, tokom koga su pokazali maksimalnu spretnost i snalažljivost.  

“Svetski dan prve pomoći je prilika da ukažemo na značaj stalnog obnavljanja znanja iz prve pomoći i usvajanja novih tehnika kojima se ukazivanjem neodložne pomoći spasavaju životi ljudi”, podsetila je patronažna sestra Zorica, u ime realizatora javnog časa, koji nije realizovan u subotu, na sam Svetski dan prve pomoći jer deci to nije radni dan, pa je javni čas pomeren za sredinu ove sedmice.

Organizacije Crvenog krsta širom Srbije i sveta su ovim povodom u svojim opštinama i gradovima održale javni čas za različite kategorije građana.

Širom sveta, svake godine, Svetski dan prve pomoći obeležavaju organizacije Crvenog krsta nizom aktivnosti kojima je cilj da se široj javnosti skrene pažnja na važnost poznavanja načina hitnog delovanja u situacijama gde je nekome povredom ili stanjem ugrožen život.

Ove godine, pozvana su deca da započnu sa učenjem jednostavnih tehnika prve pomoći, odrasli da stečena znanja i veštine obnavljaju i proširuju tokom života, kao i stariji odrasli građani, kojima se, preporučuje da obrate pažnju na rane znake potencijalno opasnih stanja i primene preventivne mere zaštite.

Prva pomoć predstavlja jednu od centralnih oblasti delovnja Crvenog krsta svih zemlja. Uz preporuku da učenje prve pomoći bude celoživotna aktivnost za stanovništvo svih uzrasta, akcenat je, takođe, stavljen na dostupnost obuke jer je poznavanje veštine neodložne pomoći dragoceno za sve.

Deo obeležavanja ovog važnog dana posvećen je edukaciji stanovništva u reagovanju prilikom naglog srčanog zastoja koja se sprovodi u okviru kampanje „Život u tvojim rukama“.

Predstvnici lokalnih smouprava i brojne poznate ličnosti pozvale su kroz tematske javne časove građane da se uključe u aktivnosti Crvenog krsta kojima se stalnim učenjem i usavršavanjem tehnika prve pomoći Srbija čini bezbednijom za sve svoje građane.

Ovim činom je Lajkovac dao svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana prve pomoći.

Related posts

Leave a Comment