18. SEPTEMBRA U 22 SATA NA KANALU NATIONAL GEOGRAPHIC EMISIJA O SRBIJI

Održana ekskluzivna pretpremijera epizode o Srbiji, koju će kanal NATIONAL GEOGRAPHIC emitovati u okviru premijerne 4. sezone serijala

“EVROPA ODOZGO”

Ceo svet će videti SRBIJU IZ VAZDUHA u serijalu kanala National Geographic EVROPA ODOZGO!

Neverovatni snimci iz vazduha, odvešće nas u magičan let iznad Subotice, Specijalnog rezervata “Zasavica”, drevne tvrđave Golubac, modernog Beograda na vodi, pa iznad Zlatibora i spomen-kompleksa “Kadinjača”, sve do “prestonice paprike”, sela Donja Lokošnica.

Na brodu Aquastar Maxim, uz krstarenje jednim od najlepših predela Srbije – Dunavom, od drevne tvrđave Golubac do Tekelije, u prisustvu velikog broja novinara, održana je ekskluzivna pretpremijera emisije o Srbiji, koja otvara četvrtu sezonu serijala “EVROPA ODOZGO”, koju će kanal NATIONAL GEOGRAPHIC premijerno emitovati 18. septembra u 22.00.

Dokumentarac kanala National Geographic – “Evropa odozgo”, nas je kroz dosadašnje tri sezone vodio na neverovatna putovanja širom starog kontinenta, od Grčke i Turske na jugu, pa do večnim snegom i ledom okovanih nepreglednih prostranstava Skandinavije. Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji leteli smo iznad Holandije, Portugala, Francuske, Nemačke, a sada će ceo svet videti kako je naša zemlja veličanstvena kada je kamere snimaju iz vazduha, jer će epizoda posvećena Srbiji biti prikazana širom planete. 

Za sada su tu ekskluzivnu priliku imali srpski mediji, krstareći onim delom gde je Dunav najširi –  pored drevne tvrđave Golubac, delom krajolika čarobne lepote koji je producentima National Geographic-a bio zanimljiv da ga za večnost zabeleže “odozgo” u emisiji koja će otkriti mnogo toga o bogatoj kulturi naše zemlje, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima Srbije.

Na konferenciji za medije održanoj upravo tu, u potpalublju brodu, novinari su mogli da razgovaraju sa učesnicima tima koji je radio na serijalu “Evropa odozgo”, snimateljima ove specijalne emisije, onima koji su i producentima National Geographic, vrlo “strogim” u odabiru saradnika, bili najbolji i najsigurniji – Draganom Trifunovićem i Draganom Glišovićem.

– Snimanje je počelo avgusta prošle godine i zajedno smo sa National Geographic i rediteljem emisije Ivanom Lazićem, prošli kroz našu zemlju u potrazi za najlepšim tačkama. National Geographic ima svoje standarde koje je trebalo zadovoljiti u pogledu opreme, odnosno modela drona koji je beležio predivne kadrove koje ste upravo videli u emisiji, dok nam je reditelj Lazić davao upute kako bi ti kadrovi trebalo da izgledaju – objasnio je Dragan Glišović, a njegov kolega Dragan Trifunović se nadovezao da je to u ovom slučaju bilo “problematičnije nego što je to slučaj inače kada National Geographic snima “zbog svetske pandemije”:

– Zbog korone nisu mogli da pošalju svoju ekipu, ali su produkciju uradili najbolje, a mi smo radili ono što bi njihovi producenti i direktor fotografije uradili. Bavimo se dugo ovim poslom i videli smo već Srbiju iz ovog ugla, ali nam je drago da će je sada i ceo svet videti.

Snimatelji ove zadivljujuće emisije o Srbiji otkrili su i da su neke lokacije snimljene za dan, na neke su morali da se vraćaju, jer im ili vremenski uslovi nisu išli na ruku, ili su čekali da životnje poput beloglavih supova dođu na željeno odredište, ali na kraju su ova magična mesta njihovim kamerama zabeležena baš onako kako bi to uradio bilo koji vrhunski snimatelji na svetu.

Glišović kao najzanimljiviju priču izdvaja onu o Bogojavljenju i plivanju mlade devojke – policajke za “časni Krst”, dok je na njegovog kolegu Trifunovića Slobodan iz Zasavice koji je tamo, kako Dragan reče, “napravio čudo”, ostavio najjači utisak. Svako će posle ove epizode o “Srbiji odozgo” imati svoju omiljenu priču ili kadar, mada je zaista teško izdvojiti najbolji, jer su svi apsolutno čarobni, ali je najvažnije što će od 18. septembra čitav svet videti svu raskoš Srbije, u bojama proleća, leta, jeseni i zime, i čuti priče “običnih” ljudi koje će ih ostaviti bez daha.

Četvrta sezona “Evrope odozgo” nudi spektakularan pogled i na najznačajnije kulturne i geografske znamenitosti Bugarske, Rumunije, Škotske, Danske i Belgije, pružajući gledaocima zadivljujuću vizuelnu avanturu s kraja na kraj našeg kontinenta.

Foto: IVANA KARIĆ

Related posts

Leave a Comment