DONACIJAMA OBEZBEĐENE KLUPE I BINA ZA PORTU CRKVE U MARKOVOJ CRKVI  

Upravo dobijenom donacijom vrednom blizu pola miliona dinara nastavlja se marljivo uređenje crkvenog komleksa u Markovoj Crkvi.

U porti crkve Sv. Dimitrija u Markovoj Crkvi danas su upravo postavljene donirane klupe i bina.

Protojerej – stavrofor Miroslav Ivanković kaže, da je reč o 13 klupa uklonjenih iz šetališne zone u centru Lajkovca, koje su remontovali i postavili štićenici Kazneno popravnog zavoda Valjevo.

Klupe su dakle, na zahtev Crkvene opštine, donacija opštine Lajkovac, koja je zajedno sa kompanijom Irkom Kosjerić učestvovala i u donaciji za binu postavljenu na izlazu, zapravo u etno kompleksu.

Telekom Srbija će, kako saznajemo pomoći da se sredi i prostor oko česme u crkvenoj porti.

Danas je prilikom postavljanja klupa u porti bilo izuzetno radno i veselo, a posebno su se radovali najmlađi.

Protojerej – stavrofor Miroslav Ivanković izražava veliku zahvalnost donatorima, a posebno lokalnoj samoupravi koja uvek izlazi u susret ovakvim zahtevima i ima sluha za brigu o verskim objektima.

Evidentna je kontinuirana inventivnost u sređivanju crkve, crkvene porte i etno kompleksa u Markovoj Crkvi, koja daje odlične rezultate.

Kako saznajemo, ozbiljnih i konkretnih planova ima još, sve u cilju da se stvore što optimalniji uslovi u cilju razvoja verskog i seoskog turizma, kao i prijatnog ambijenta za meštane.

Crkva Svetog Dimitrija u Markovoj Crkvi, sazidana je najverovatnije u prvoj polovini 15. veka. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Opština Lajkovac inače poklanja veliku pažnju izgradnji i obnovi crkvenih objekata na svom području.  

Related posts

Leave a Comment