DAN ŽELEZNIČARA OBELEŽEN U LAJKOVCU VEČERI POSVEĆENOJ LOKOMOTIVAMA I PREDSTAVLJANJEM EDICIJE ZORANA MILIĆEVIĆA

U Gradskoj kući u Lajkovcu, večeras je u organizaciji lajkovačke biblioteke održano interaktivno  predavanje posvećeno električnim lokomotivama. Bio je ovo nesvakidašnji događaju u železničarskoj varoši.

Na Dan Železničara Srbije, u Lajkovcu je svoje knjige iz edicije pod nazivom ISTORIJA ELEKTRIČNIH LOKOMOTIVA, koja se sastoji od deset knjiga, izdatih u periodu od 2017. do 2021. godine, predstavio prof. dr Zoran Milićević. U razgovoru sa autorom učestvovao je i Borivoje Grujičić, poslednji šef Vuče vozova u Lajkovcu.

Prisutne je u ime organizatora pozdravila direktorka biblioteke Biljana Bogdanović i iscrpno predstavila autora, njegovo stvaralaštvo i impozantnu karijeru.

Knjige iz edicije ISTORIJA ELEKTRIČNIH LOKOMOTIVA su jedinstven poduhvat. Nijedan autor se nije bavio svetskom istorijom električnih lokomotiva. U ovoj ediciji obuhvaćen je period od oko 110 godina. Prikazane su sve električne lokomotive sveta, od prve iz 1879. do onih nastalih oko 1990. godine. Postoje i knjige koje se bave istorijom električne vuče uopšte, ali bez prikaza svih istorijskih električnih lokomotiva. U periodu posle 1990. nastale su nove lokomotive koje spadaju u savremene, pa nisu uključene u ovu ediciju, napomenuto je večeras u Lajkovcu.

Veče na uže stručnu temu i predstavljanje edicije knjiga o električnim lokomotivama pretvorilo se, očekivano u varoši železničara, u jedno zanimljivo veče i lepo druženje ljubitelja i poštovaoca železnice. Posebno je lepo, što je autor svoju ediciju knjiga konačno predstavio u svom zavičaju.

Posebno je lepo što je događaj upriličen na Dan železničara Srbije, u predvečerje Dana opštine Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment