RADOVI NA PARTERNOM UREĐENJU KONAKA

Obilazeći radove na parternom uređenju Konaka Brene Mihajlović i Radića konaka u naselju Vojni krug, predsednik opštine Andrija Živković je istakao da je čitav prostor bio zapušten duže od decenije, tako da je i samo čišćenje već ulepšalo prizor.

Nakon završnih radova u unutrašnjosti konaka, u toku je parterno uređenje.

Prilikom obilaska radova na parternom uređenju konaka, predsednik opštine Andrija Živković je rekao:

„Površina oko konaka je hektar, a parterno uređenje će obuhvatiti izgradnju parking mesta, popločavanje behatonom, postavljanje mobilijara, sadnju autohtonih vrsta voća… Najznačajniji deo predstavljaće manji amfiteatar – letnja pozornica, gde ćemo moći da premestimo letnje kulturne sadržaje kojih ima dosta u Lajkovcu. U sklopu parternog uređenja nije predviđena rasveta, ali ćemo nakon završetka radova postaviti uličnu rasvetu kako bi prostor bio adekvatno osvetljen, sa led tehnologijom kao na celoj teritoriji Lajkovca. U toku sledeće godine odredićemo namenu konacima, a najbliži smo tome da Gradska biblioteka, Turistička organizacija ili Kulturni centar u njih premeste deo svoje administracije i poslova. Lajkovčani će dobiti jedan novi deo varoši koji će isključivo služiti za kulturne sadržaje i grad će time biti obogaćen, a planiramo da ga dalje oplemenjujemo. Imamo ovde dva stadiona, zatvoreni bazen, obrazovne ustanove, sada su tu novi konaci, zelena pijaca, čak smo promenili namenu zone koja je dugo tavorila, a bila namenjena za izgradnju Agrobiznis centra. Čekamo da se to usvoji na Skupštini opštine i taj deo proglasi za komunalno-stambeno-poslovni. Magacin komunalnog preduzeća, koji se nalazi ispod nas, izmestićemo na drugu lokaciju. U toku je i postavljanje stubova za osvetljenje pomoćnog terena fudbalskog stadiona „Železničara“.

Dakle, idemo korak po korak i nadam se da će se za nekoliko godina ovaj deo grada prepoznavati po kulturno-sportskim i drugim sadržajima. U sklopu te celine završen je i kapitalni projekat za opštinu Lajkovac: ulica koja počinje od zelene pijace i vodi do bazena, sa trotoarima i rasvetom, vrednosti 50 miliona dinara.”

Konaci Radića i Brene Mihajlović su, zbog širenja ugljenokopa, pre nekoliko godina izmešteni iz Malog Borka u naselje Vojni krug u Lajkovcu i restaurirani. Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje predstavljaju spomenike kulture.

Predsednik Živković je dodao da je ovo samo jedno od deset manjih ili većih otvorenih gradilišta u Lajkovcu: „Počinju radovi na izgradnji parking prostora ispred silosa, pored Autobuske stanice, što će pozitivno uticati na izgled centra Lajkovca. Razmatramo mogućnost izmene zgrade silosa, kupljene pre nekih 15 godina, za šta je izdvojen veliki novac, a koju treba vizuelno promeniti kako bi slika na ulasku u Lajkovac bila mnogo lepša. Trudimo se, prema raspoloživoj količini novca, da izgrađujemo Lajkovac, a istovremeno da ne zapostavimo sela.“

Related posts

Leave a Comment