SAOPŠTENJE UDRUŽENJA “BaziMili”

Udruženje “BaziMili” Lajkovac, za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju, oglasilo se prvog dana nove školske godine saopštenjem za javnost, povodom toga što usluga Lični pratilac deteta nije obezbeđena od samog početka školske godine.

U nastojanju da čujemo i drugu stranu, iz Opštinske uprave opštine Lajkovac su najavili da će u što kraćem roku proslediti obaveštenje vezano za uslugu Lični pratilac deteta u novoj školskoj godini.

Saopštenje Udruženja “BaziMili” prenosimo u celosti:

“Da li su sva deca krenula 1. septembra u školu?

I ZAŠTO NISU?”- pitanje je koje ste mogli pročitati na plakatima koji su osvanuli jutros u Lajkovcu.

Naime, Opština Lajkovac još uvek nije raspisala tender za uslugu lični pratilac deteta, što znači da deca sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju neće moći da krenu u školu sa svojim vršnjacima tipičnog razvoja.

Revoltirano nemarom lokalne samouprave i odnosom prema deci sa smetnjama u razvoju, Udruženje “BaziMili” je preduzelo određene korake kako bi se ovaj problem što pre rešio, ali je želelo i da skrene pažnju svim građanima na probleme sa kojima se ova deca i njihove porodice susreću.

Duboko verujemo da smo svi ravnopravni  i podsećamo da svaki put kada su nećija prava ugrožena, moramo da reagujemo!

Zbog toga, Udruženje “BaziMili” apeluje na Upravu Opštine Lajkovac, kao i na sve nadležne institucije, da se problem reši u najkraćem roku i da se deci obezbede lični pratioci!

Nadležne institucije su u obavezi da jasno i nedvosmisleno garantuje besplatno kvalitetno i inkluzivno obrazovanje za svu decu!

Takođe pozivamo zajednicu na solidarnost sa svim porodicama koje imaju dete/decu sa smetnjama u razvoju u borbi za ravnopravno uživanje osnovnih dećijih prava!”

Related posts

Leave a Comment