PRVA NAGRADA NA STAVAMA PROIZVOĐAČU KUPINE IZ PEPELJEVCA

Na tradicionalnoj manifestaciji “Dani kupine”, koja je danas po 14. put održana u valjevskom selu Stave, proizvođač kupine Milovan Mešterović iz Pepeljevca, u izuzetno jakoj kunkurenciji najboljih kupinara regiona, osvojio je prvu nagradu. Za rod izuzetnog kvaliteta “Loh Nes” kupine, Mešterović je za osvojeno prvo mesto dobio pehar, medalju i zahvalnicu.

Meštani Pepeljevca su mahom odlični i često nagrađivani poljoprivrednici. Za razliku od ranijih godina, kada su bili poznati više po proizvodnji kupusa, krompira, mleka, ratarstvu, poslednjih godina i ribizle….novo vreme donelo je i nove trendove. Drugu godinu zaredom Pepeljevac ima i proizvođača kupine za nagradu. Prošle godine, Mešterović je na prestižnoj voćarskoj manifestaciji na Stavama, za rod izuzetnog kvaliteta “organic” kupine, osvojio treće mesto.

U porodici Milovana Mešterovića živi četiri generacije i njegova želja je kaže, da mladi u što većem broju ostaju na selu.

Milovan Mešterović je policijski službenik u penziji. Proizvodnjom kupine počeo je da se bavi pre šest  godina, kada je penzionisan. Njegov kupinjak je na površini od jednog hektara, iz njega u proizvodnji uspeva da izvuče maksimum i nema nameru da proizvodnju kupine proširuje. Pored reprezentativnog zasada kupine, ima i jedan hektar pod višnjom, koja mu takođe ide od ruke.

Kaže da je sve počelo kao hobi, nakon odlaska u penziju, ali da je sada ozbiljno posvećen poslovima u svom zasadu kupine. Što se poljoprivrede tiče, orijentisan je mahom na voćarsku proizvodnju.

Nagradu koju je upravo dobio na Stavama doživljava kao priznanje za svoj rad, uložen trud i posvećeno praćenje svih novina u proizvodnji.

Iako prilično narušenog zdravlja, voćarskoj proizvodnji je izuzetno posvećen. Aktivan je na više polja, prethodne godine bile su u znaku njegovog angažovanja u rešavanju pitanja od značaja za kvalitetniji život meštana i stvaranja što optimalnijih uslova za ostanak mladih na selu.

Dan kupine na Stavama bio je prilika da se na jednom mestu okupe brojni proizvođači, prerađivači i otkupljivači iz regiona. Organizatori su, kao i prethodnih godina, ostali dosledni ranijoj koncepciji. Organizovana je i izložba kupine i proizvoda od  kupine, kao i brojni prateći sadržaji. 

Organizator manifestacije na Stavama je Mesna zajednica Stave, a podršku održavanju ove manifestacije dali su Grad Valjevo, Turistička organizacija “Valjevo”,  i  valjevsko  Udruženje “Zagrljaj”. 

Nakon nakon više loših godina ovo je godina kada kupina ima dobru cenu, zapravo njena cena na istorijskom maksimumu, i godina u kojoj se isplati raditi u kupinjacima. Pijačna cena kupine početkom sezone startovala je sa 600 dinara po kilogramu, a otkupna cena kilograma crnog zlata je trenutno do 200 dinara.

Inače, na području Poljoprivredno savetodavne stručne službe Valjevo (koja je područna služba i lajkovačkih poljoprivrednika) kupinjaci zauzimaju između 700 I 800 hektara, a ranije je bilo 1000 hektara pod kupinom, ali je deo iskrčen. Ovo je inače deo Srbije u kojem se kupina najviše gaji.

Related posts

Leave a Comment