ZAVRŠENA TRODNEVNA MANIFESTACIJA “KOLUBARSKI KOTLIĆ, DANI VODENICE I ISTOK ZAPAD LAJKOVAČKOM PRUGOM”

“Kolubarski kotlić 2022.” i “Dani vodenica na Kolubari i Toplici (ISTOK – ZAPAD LAJKOVAČKOM PRUGOM)”, ovoga puta vešto spojene kao deo programa manifestacije “Dani Lajkovca”, koje su započete u nedelju, završavaju se danas. Bila su to tri dana intenzivnog i zanimljivog prpgrama, koji je okupio veliki broj učesnika i posetilaca.

U nedelju 24. jula kod Lovačke brvnare kraj reke Kolubare održana je 12. manifestacija ʺKolubarski kotlićʺ, tradicionalna revija kulinarstva i takmičenje u kulinarstvu u organizaciji Lovačkog udruženja ʺDragan Radovićʺ iz Lajkovca, Turističke organizacije opštine Lajkovac u saradnji sa Kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom opštine Lajkovac.

Ovogodišnji pobednik “Kolubarskog kotlića” je mešovita ekipa iz Petke, čiji je kapiten bio Filip Ivankovi, drugo mesto osvojila je ekipa Željka Vasiljevića iz Lajkovca, treće mesto pripalo je ekipi Darka Jelića iz Sela Lajkovca.

Pobednicima takmičenja pehare je uručio predsednik Lovačke sekcije Milan Radović Malajac.

Zbog ekstremno visokih temperature izostali su mnogi stalni takmičari, pa je za razliku od ranijih godina, bilo manje takmičara – svega 12, ali je konkurencija bila oštra i svi takmičari su se svojski potrudili da pokažu svoje kulinarsko umeće.

Iako su takmičari mogli da biraju šta će spremati, svi su se mahom odlučili za gulaš.

Sastav žirija koji je ocenjivao kvalitet pripremljenog gulaša i odlučivao o pobedniku bio je impozantan:  Radovan Subin iz Kikinde, vitez kuvarstva, sudija i šampion države; njegov kolega i zemljak Maka Jozef i legendarni Petar Gojković.

Kolubarski kotlić spada u red masovnih manifestacija, koja uglavnom okuplja više desetina takmičarskih ekipa sa velikim brojem učesnika, kao i veliki broj posetilaca.

Turistička organizacija opštine Lajkovac je za kapitene ekipa obezbedila majice, za  pobednike  takmičenja pehare, a za umetnike koji su učestvovali u pratećem program manifestacije Zahvalnice.

Pored degustacije pripremljenih specijaliteta, posetiocI manifestacije imali su priliku da uživaju i u bogatom pratećem muzičkom program i programu “Dana vodenica na Kolubari i Toplici (ISTOK – ZAPAD LAJKOVAČKOM PRUGOM)”, čiji je idejni tvorac i autor Milutin Ranković. Učesnici su bili i sa Istoka i sa Zapada, a posebnu notu svojim prisustvom dali su Petar Gojković, profesor klarineta i predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske, potom  pesnikinja iz Nikšića Tatjane Vujović Kostić i animator brojnih kulturnih karavana Đorđe Rođan, drugog dana manifestacije usledio je dolazak i čuvenog Joška Šošgarića vajara iz Holandije poreklom iz Trogira.

O vodenicama je govorio  Milutin Ranković.

Brojni posetiocI manifestacije iz Lajkovca i okruženja imali su i ovoga puta očekivano kompletan doživljaj uz bogat i sadržajan program.

U saradnji Kulturnog centra, biblioteke i Turističke organizacije, na panoima u šetališnoj zoni ispred Turističke organizacije upriličena je izložba fotografija sa brojnih akcija Planinarsko-smučarskog društva „Ćira“, kojoj su prisustvovali gostujući umetnici na manifestaciji, koji su potom posetili lajkovačku biblioteku i Kulturni centar.

Prilikom otvaranja izložbe fotografija planinara “Ćire”, svoje pesme iz zbirke “Monasi vremena” kazivala je potom  pesnikinja iz Nikšića Tatjane Vujović Kostić, potomak crnogorske kraljice Milene Petrović, koja je potom prilikom posete Kulturnom centru Milutinu Rankoviću uručila Gramatu Montenegro arta.

Ova trodnevna manifestacija ujedno je završni program Turističke organizacije na manifestaciji “Dani Lajkovca”, a direktorka ustanove Mira Tabić izrazila je zadovoljstvo organizacijom i posećenošću realizovanih programa i posebnu zahvalnost svima koji su doprineli njihovoj uspešnoj realizaciji. 

Related posts

Leave a Comment