MILUTINU RANKOVIĆU GRAMATA I ZLATNA ZNAČKA UDRUŽENJA “Montenegro ART”

Tokom trodnevnog multimedijalnog programa “Dani vodenica na Kolubari i Toplici (ISTOK – ZAPAD LAJKOVAČKOM PRUGOM)”,  koji je u okviru manifestacije “Dani Lajkovca” okupiio veliki broj umetnika iz zemlje i regiona, umetniku iz Lajkovca Milutinu Rankoviću uručeno je još jedno u nizu brojnih priznanja.

Tatjana Vujović Kostić, vrsna pesnikinja iz Nikšića, u ime renomiranog NUG “Montenegro ART”uručila je zaslužnom umetniku Milutinu Rankoviću, vajaru i drvorezbaru, za izuzetan četvorodecenijski stvaralački doprinos u umetnosti i kulturi, saglasno ciljevima udruženja, Gramatu i Zlatnu značku – grb Crne Gore, čime je umetnik iz Lajkovca dobio status zaslužnog umetnika udruženja.

Prilikom uručenja, pesnikinja je izrekla niz pohvala na račun Milutinovog rada i doprinosa u kulturi i umetnosti, kao međunarodno priznatog umetnika.

“Ono što se ogleda na vajarskim eksponatima Milutina Rankovića jeste izuzetna estetska snaga koja u svojim duhovnim izvorištima pokazuje beskonačnost i uzvišeniju silu od ljudske. Za naše vrijeme to može imati značenje stvaranja prostora nove mitologije. Intelektualna intuicija umjetnika Milutina Rankovića sa svojom estetičkom intuicijom predstavlja snažnu stvaralačku simbiozu i čini da njegov umjetnički objekat ujedno reprezentuje i ogledalo životne i duhovne filosofije gdje je ljepota neodvojiva. Plemenita suština, rad u umjetnosti i sa umjetnicima i za umjetnike je prepoznat od strane NU MONTENEGROARTA kao i sve ono što čini na promociji našeg udruženja i naših ciljeva – kao i kulture i umjetnosti – stoga ova nagrada ide u ruke zaslužnom umjetniku,” rekla je Tatjana Vujović Kostić.

Pesnikinja Tanja je Milutinu Rankoviću ovom prilikom podarila i primerak svoje zbirke duhovne poezije “Monasi vremena”, uz odgovarajući tematski crtež.

Gramata i zlatna značka uručene su Milutinu u prostorijama Kulturnog centra, prilikom posete umetnika ustanovi, tokom manifestacije.

Milutin Ranković je izrazio veliku zahvalnost za uručeno priznanje od strane udruženja koje ima veliki ugled i daje značajan doprinos kulturnom životu regiona.

Pesnikinja iz Nikšića Tatjana Vujović Kostić radi u nikšićkoj biblioteci, savremeni je, moderan pesnik i književnik, autor više izdanja sa odličnim kritikama, potomak je crnogorske kraljice Milene Petrović (žene kralja Nikole) i čuvenih vojvoda popa Mila i Luke Jovovića. Ovoga puta Lajkovčanima se uspešno predstavila duhovnom, a za sledeći susret najavila je boemsku poeziju.

Gostujući umetnici otišli su prepuni utisaka iz Lajkovca, a u ruke umeznika iz Lajkovca stiglo je još jedno priznanje.

Related posts

Leave a Comment