SAMO 25% ŽENA U SRBIJI POSEDUJE IMOVINU!

Tokom realizacije aktuelnog projekta čiji je naziv „Koliki  je moj deo?“, koji Žensko udruženje kolubarskog okruga realizuje u nastavku saradnje sa UN Women Serbia, na temu nepravednog obrazca nasleđivanja imovine među ženama i muškarcima, realizatori projekta često nailaze na nepravedne i nerealne reakcije.

Iz Ženskog uduženja kolubarskog okruga, ovim povodom podsećaju:

“Vrlo često dobijamo komentare kako ne znamo o čemu pričamo, da se imovina deli jednako, ali podaci su uvek ti koji pokazuju pravu situaciju, sviđalo se to nama ili ne. Pa kakvi su onda podaci?

U Srbiji samo 25% žena ima imovinu upisanu na svoje ime. Preme poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi 200 hiljada žena više, nego muškaraca.

Dakle, analizom dolazimo do toga da u Srbiji živi otprilike 49% muškaraca, koji poseduju 75% imovine u našoj zemlji. Zakon kaže da smo jednaki, ali jesmo li i u praksi?”

Kroz projekat “Koliki je moj deo” organizovana je besplatna pravna pomoć za sve žene koje se nalaze u procesu raspodele nasledstva i žele da zaštite svoje interese. Pozivom na broj 065/ 2093 – 309 mogu dobiti sve potrebne informacije vezane za proces u kom se nalaze i koje su zakonske mogućnosti. Projekat je podržan od strane UN Women-a,“ kaže Katarina Ranković iz ŽUKO-a, u ime realizatora projekta.  

Related posts

Leave a Comment