KONCERT MOMČILA ALEKSANDRIĆA

Poseban kuriozitet na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani Lajkovca” svakako je koncert klasične muzike virtouza na gitari Lajkovčanina Momčila Aleksandrića, koji živi, stvara i usavršava se u Americi.

Organizator koncerta dr Momčila Aleksandrića je Kulturni centar „Hadži Ruvim”, a koncert gitariste svetskog glasa je u utorak 26. jula od 19 časova u sali Gradske kuće.

U susret koncertu u Lajkovcu, Momčilo Aleksandrić je za portal lajkovacnadlanu.rs rekao:

“Uvek je zadovoljstvo svirati u mestu gde sam odrastao i prvi put svirao pred publikom. U Lajkovcu sam odsvirao i prvi solistički koncert takođe u sali (stare) opštine 2004. godine. Na sutrašnjem koncertu ću svirati prvo dela kompozitora iz perioda renesanse i romantizma, a zatim svoje dve svite za klasičnu gitaru koje su inspirisane melodijama iz srpskog pravoslavnog pojanja. Do kraja 2019. godine sam širom sveta držao predavanja i koncerte sa muzikom različitih kompozitora, a od 2020. godine sam odlučio da se preorijentišem na komponovanje i izvođenje svoje muzike za klasičnu gitaru.”

BIOGRAFIJA:

Momčilo Aleksandrić je doktorirao klasičnu gitaru na Univerzitetu u Minesoti (SAD).

Kao solista i predavač je nastupao na mnogobrojnim istaknutim događajima u svetu, među kojima se izdvajaju:

Međunarodna gitarska konferencija u Melburnu (Australija, 2019);

Međunarodni simpozijum gitare u Hong Kongu (2019);

ŠenŽen internacionalna nedelja gitare (Kina, 2019);

Međunarodna sezona Državnog univerziteta Kostarike (Heredija, 2019);

Koncertna sezona Minesota gitarskog društva (2019);

Tajland internacionalni festival gitare (Bankok, 2018);

Internacionalni festival gitare u Majamiju (SAD, 2018);

Gitarska serija Univerziteta u Indianapolisu (2017);

Konferencija društvenih nauka Univerziteta u Sinsinatiju (SAD, 2017);

I mnogi drugi.

Kao solista osvajao je mnogobrojne nagrada na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, među kojima se izdvaja prvo mesto na Internacionalnom Altamira takmičenju gitare u Hong Kongu (2018) u organizaciji najvećeg proizvođača klasičnih gitara u Kini. Kao član gitarskog dua sa Filipom Živanovićem, osvojio je prvo mesto na Internacionalnom takmičenju gitarskih ansambala u Južnoj Karolini (SAD, 2018).

Pored sviranja, bavi se i istraživačkim radom. Njegovo istraživanje o španskom kompozitoru Migelu Ljobetu objavila je Gitarska fondacija Amerike u časopisu Saundbord (2019).

Idejni je tvorac i suosnivač neprofitne organizacije Beogradsko gitarsko društvo, koje od 2015. godine organizuje veliki broj koncerata i snimanja u Srbiji. Suosnivač je Gitarske koalicije Univerziteta u Minesoti koja od 2021. godine organizuje koncerte i predavanja najpoznatijih klasičnih i flamenko gitarista.

Do kraja 2019. godine širom sveta je održao koncerte i predavanja muzike različitih kompozitora, dok se od 2020. godine orijentiše na komponovanje i izvođenje svoje klasične muzike. Osnovna inspiracija mu je umetničko nasleđe sa prostora Srbije.

Related posts

Leave a Comment