PROMOCIJA KNJIGE “IVERJE I OKRAJCI” GLUMCA ZORANA ĆOSIĆA

U organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac, u okviru programa manifestacije “Dani Lajkovca”, u ponedeljak 25. jula od 20 sati biće održana promocija knjige poezije “Iverje i okrajci”, autora Zorana Ćosića, glumca i pisca iz Mionice. Promocija će se održati na otvorenom, kod fontane na platou Gradske kuće.

Ćosićeva knjiga “Iverje i okrajci” slovi za jedan od najlepših omaža nacionalnom kulturološkom nasleđu u srpskoj književnosti. Štampanje knjige podržala je opština Mionica, a suizdavač je mionička Biblioteka “Milovan Glišić.

Podjednako, a netprosečno talentovan i za glumu i za pisanje, Zoran Ćosić na ovakvim događajima priređuje pravi spektakl. U susret lajkovačkoj promociji svoje knjige simboličnog naziva “Iverje i okrajci” za portal lajkovacnadlanu.rs Zoran Ćosić je rekao:

 “Pesme koje se nalaze među koricama ove knjige nastajale su od mojih srednjoškolskih i studentskih dana, kroz periode glumačkog sazrevanje u Narodnom pozorištu i scenama ostalih pozorišta, i radije o njima mislim kao svedočanstvu ličnog i profesionalnog sazrevanja nego li o nekom značajnom dometu književnog stvaralaštva.

Poseban uticaj u poznijim pesmama učinio je Radovan Beli Marković, ne toliko svojim osobenim stilom koliko osećanjem slobode da se može, sme i mora izražavati jezikom svog zavičaja, jezikom koji vam je u krvi, u duši i u sećanju, zbog čega pred lajkovačku promociju osećam neopisivu odgovornost i tremu.”

Zoran Ćosić je rođen u Mionici 12. maja 1967. godine. Glumu je diplomirao 1992. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Petra Banićevića. Ostvario je veliki broj uloga na scenama Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta u Somboru, Narodnog pozorišta u Subotici, Narodnog pozorišta u Nišu, Narodnog pozorišta u Beogradu i Zvezdara teatru. Popularnost je stekao tumačeći epizodne uloge u televizijskim serijama Srećni ljudi, Moj rođak sa sela, Bela lađa i Žene sa Dedinja, a upravo maestralno igra vrlo kompleksnu ulogu Miodraga Hadži Orlovića u popularnoj seriji Mala supruga.

Poetska zbirka „ Iverje i okrajci“ je nastajala nekoliko decenija , ali nije prvi iskorak izvan prostora glume. Napisao je dva pozorišna komada za decu „Uplakana Katarina“ i „Svetionik na kraju arhipelaga“, kao i jedan scenario za seriju „ Janičar“.

Na promociju svoje knjige u Lajkovac, po svemu sudeći, dolazi sa puno entuzijazma i željom da ona bude nesvakidašnja, originalna i za pamćenje.

Related posts

Leave a Comment