PREDSTAVLJANJE KNJIGE “IZ BRODSKOG DNEVNIKA” MILANA ORLIĆA U LAJKOVAČKOJ BIBLIOTECI

U okviru programa manifestacije “Dani Lajkovca”, predsatvljanje knjige “Iz brodskog dnevnika“, autora Milana Orlića, pisca i urednika časopisa “Sveske“, je u petak 22. jula u čitaonici lajkovačke biblioteke od 19 časova.

I delo i autor obećavaju književno veče za pamćenje.

Milan Orlić je književnik, filozof i naučni istraživač rođen u Pančevu 1962. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegova poezija i eseji prevedeni su na dvadesetak jezika.

Zbirka pesama „Iz brodskog dnevnika“ njegova je najnovija knjiga, objavljena 2021.

Najnovija knjiga Milana Orlića, za kojeg kritika kaže da svakom knjigom postavlja nove standarde u savremenoj srpskoj književnosti “Iz brodskog dnevnika“je uzbudljivo pesničko i filozofsko svedočanstvu o našem vremenu, u kojem su sadržana sva vremena čovečanstva. U skladu sa najboljom tradijom ove vrste, čita se kao roman u stihovima. Orlić je dobitnik nekih najvažnijih pesničkih nagrada, naših i međunarodnih. Doktorirao je na pripovednim strukturama u delima Andrića, Crnjanskog i Pekića (na engleskom jeziku). 

Zbirka pesama Milana Orlića „Iz brodskog dnevnika“ posvećena je temi mora i plovidbe. Kao što primećuje dr Milena Ilišević, ova knjiga pesama može se čitati i kao roman u stihovima: „Iz pesme u pesmu, iz luke u luku, iz bure u mirno more, čitalac prati pesnikov dijalog sa najznačajnijim književnicima, umetnicima, filozofima“.

Upečatljivo je što ritam pesama, i način na koji je tekst raspoređen, jasno asocira na ritam talasa koji se udaljavaju i vraćaju, ili na ritam veslača, tako da napredovanje narativom, postaje izjednačeno sa plovidbom na još jednom, neočekivanom i sasvim sugestivnom nivou.

Predsatvljanje knjige “Iz brodskog dnevnika“, autora Milana Orlića vašoj pažnji svakako preporučujemo.

Objavio: „O ne/stvarnom“ (pričoroman, Beograd, 1987); „Momo u polarnoj noći“ (mali poetski roman, Beograd, 1992); „Iz polarne noći“ (pesme, 1995, drugo dopunjeno izdanje, Beograd, 1996); „Zapisi iz polarne noći“ (eseji, Beograd, 1997); „Bruj milenija“ (pesme, 1998, drugo dopunjeno izdanje, Beograd, 2000); „Pančevo, varoš nakraj sveta“ (literarizovana monografija, 2004, Pančevo, drugo izmenjeno izdanje, Pančevo, 2005); „Grad, pre nego što usnim“ (pesme, Pančevo, 2005, drugo dopunjeno izdanje, Pančevo, 2006); „Žudnja za celinom“ (pesme, Pančevo, 2009); „Ardent desird’ unite“ (pesme, dvojezično francusko-srpsko izdanje, Pariz, 2013), „Pančevo, varoš gde se Dunav uliva u Tamiš“ (literarizovana monografija, Pančevo, 2015); Andrić, Crnjanski, Pekić: pripovedne strukture srpskog (post) modernističkog romana: dekonstrukcija pripovednog subjekta i rekonstrukcija figure pripovedača (adaptirani doktorski rad odbranjen na engleskom jeziku koji je autor preveo sa engleskog na srpski jezik, Pančevo, 2017). „Iz brodskog dnevnika“ (knjiga pesama, Pančevo, 2021).


Nagrade: „Milan Rakić“, „Branko Miljković“, „Isidora Sekulić“, „Prosvetina nagrada“, „Pečat varoši sremsko karlovačke“, Plaketa „Mermer i zvuci“, „Pegaz“, „Kondir Kosovke devojke“, „Nagrada Gradske biblioteke Pančevo“ i druge.

Related posts

Leave a Comment