LETNJI KAMP ZA MLADE IZ RURALNIH SREDINA KOLUBARSKOG OKRUGA

U okviru Nemačke razvojne saradnje, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, organizuje se Letnji Kamp Young Čejndžeri, vol.1 na Divčibarama, u hotelu Maglian, Gođevačka 24, od 8-12. avgusta 2022. godine.

Kamp okuplja mlade uzrasta od 18-30 godina, uključujući povratnike, žene i etničke manjine iz ruralnih sredina Kolubarskog okruga. Na kampu će učesnici zajedno planirati inicijative koje će uticati na kvalitet života mladih u zajednici. Moto je: Na mladima selo ostaje #Lifegoal (životni cilj). Obezbeđen je smeštaj i prevoz svim učesnicima kampa. 

Prijava za učešće na kampu je preko imejla youth-rs@giz.de, najkasnije do 18. jula 2022.godine.

Za sva dodatna pitanja na raspolaganju je Matija Matejević na tel.br.  0628054466 ili mejl youth-rs@giz.de

Projekat ”Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Republici Srbiji” je od višestruke koristi za mlade u ruralnim sredinama:

„Ovaj četvorogodišnji projekat Ministarstva omladine i sporta i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ donosi višesutruke direktne koristi za mlade u ruralnim sredinama. Smatramo da se upravo ta kategorija mladih u današnjim vremenima nosi sa ne baš lakim izazovima i ovim putem želimo da ih dodatno osnažimo i pružimo podršku. Cilj je da se unaprede ekonomske i socio-kulturološke perspektive mladih, a projektom su obuhvaćene i ugrožene grupe kao što su povratnici, mlade žene i etničke manjine. Povećana je i starosna ciljna grupa, tako da će projekat pružiti podršku osobama starosti od 15 do 40 godina. Sistemska podrška mladima iz ruralnih sredina osnov je perspektivne budućnosti, i zahvalan sam Vladi Savezne Republike Nemačke, koja je kroz ovaj vid bilateralne saradnje, doprinela kreiranju još bolje sadašnjosti i budućnosti mladih u Srbiji. Podsećam da je naš prethodni zajednički projekat, na koji smo veoma ponosni „Podsticanje zapošljavanja mladih” obuhvatio skoro 13 000 mladih, a stalno zaposlenje dobilo je više od 1400 mladih. Nastavljamo da mladima budemo oslonac i podrška i da zajedno sa njima stvaramo perspektive u koje verujemo”, izjavio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, nakon potpisivanja Sporazumo o sprovođenju projekta ”Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Republici Srbiji”, sa direktorkom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Danijelom Funke.

Sporazum koji su početkom godine potpisali Ministarstvo sporta i nemački GIZ omogućava realizaciju projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama” vredan pet miliona evra, ranjivim grupama će omogućiti da brže dođu do zaposlenja. Cilj je da se u narednom periodu mapiraju sredine u kojima će se pomagati mladima iz osetljivih grupa.

Foto: Ministarstvo omladine i sporta RS

Related posts

Leave a Comment