LAJKOVČANI NA MEĐUNARODNOJ MANIFESTACIJI PRVA BRAZDA

U Novom selu kod Vrnjačke Banje danas je započela međunarodna menifestacija Prva brazda, a Lajkovčani su imali priliku da se predstave na samom početku programa manifestacije.

Prilikom akademije povodom dodele nagrade “Đorđe Radić”, Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN) i Srpske akademije nauka Ministarstva poljoprivrede, najboljim učenicima poljoprivrednih škola Srbije, nastupio je Folklorni ansambl KC “Hadži Ruvim”.

Potom se čula sjajna frula Biljane Paunović. Biljanin istrumental Golub i golubica snimljen za Crkveni hor Verodar zasluženo je izazvao ovacije publike. Malobrojne su žene frulašice, a Biljana je svojevremeno ponela i titulu najbolje frulašice u Srbiji.  

Pored brojnih akademika, profesora i predstavnika ministarstava koji su se obratili prisutnima, Milutin Ranković, koji je izašao u autentičnoj kolubarskoj nošnji je održao besedu.

Milutinova beseda izazvala je buran aplauz.

Milutinova skulptura koja je uručena Institutu za primenu nauke u poljoprivredi (IPN) dominirala je na sceni.

Manifestaciji je prisustvovala i slikarka iz Lajkovca Biljana Gavrilović.

Takmičenjem u oranju, manifestacija se nastavlja sutra, a učestvovaće takmičari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i brojnih drugih zemalja regiona.

Osim takmičenja orača, likovne kolonije, oračkog posela, prikazivanja tradicije folklora, starih zanata, etnografije, takmičenja u pripremi jela i kolača, Prvu brazdu 2022. godine, jubilarnu – desetu po redu manifestaciju koja promoviše život na selu i bavljenje poljoprivredom, obeležava upravo novina dodele nagrada najboljim učenicima poljoprivrednih škola iz čitave Srbije, uvedene na na prethodnoj manifestaciji.

Na naučnom skupu koji je organizovala Srpska akademija nauke i umetnosti, a na inicijativu akademika Škorića, dogovoreno je da se od prošle godine najboljim učenicima poljoprivrednih škola dodeli nagrada dr Đorđe Radić. Dr Radić je bio prvi doktor poljoprivrednih nauka i dao je nemerljiv doprinos razvoju naše poljoprivrede, odnosu sagradio je temelj za obrazovanje poljoprivrednih stručnjaka u Srbiji. “Ova misija pre svega ima za cilj da se odužimo dr Radiću, ali i da promovišemo poljoprivredu kao zanimanje, odnosno srednje poljoprivredne škole”, obrazložili su inicijatori ideje o ustanovljenju nagrade.

Related posts

Leave a Comment