PROGRAM BIBLIOTEKE ZA OGNJENU MARIJU

Program Gradske biblioteke Lajkovac za Ognjenu Mariju biće realizovan u periodu od 18. do 31. jula.

18.07.2022. godina u 10 časova, Radionica “PRSTI“. Radionicu vodi Danijela Kvas, dečiji pisac. Čitaonica biblioteke.
Danijela Kvas rođena je u Lazarevcu. Završila je Filozofski fakultet u Novom Sadu. Radi kao profesor srpskog jezika i piše za decu i odrasle.
Njene pesme pobeđuju na takmičenjima malih i velikih recitatora.
Radionica je za decu uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Deca zainteresovana mogu da se jave u biblioteku ili školskoj bibliotekarki Marini Pažinović, kako bi učestvovali u radionici.

18-31.07.2022. godine. Akcija “Knjiga za knjigu“. Prostorije biblioteke, od 07-19 časova, radnim danima.

22.07.2022. godine. Predsatvljanje knjige “Iz brodskog dnevnika“, autora Milana Orlića. Pisac i urednik časopisa “Sveske“. Čitaonica biblioteke u 19 časova.
Najnovija knjiga Milana Orlića, za kojeg kritika kaže da svakom knjigom postavlja nove standarde u savremenoj srpskoj književnosti “Iz brodskog dnevnika“ je uzbudljivo pesničko i filozofsko svedočanstvu o našem vremenu u kojem su sadržana sva vremena čovečanstva. U skladu sa najboljom tradijom ove vrste, čita se kao roman u stihovima. Orlić je dobitnik nekih najvažnijih pesničkih nagrada, naših i međunarodnih. Doktorirao je na pripovednim strukturama u delima Andrića, Crnjanskog i Pekića (na engleskom jeziku). Milan Orlić je rođen u Pančevu 1962 godine.
Književnik, filozof, naučni istraživač. Objavio: „O ne/stvarnom“ (pričoroman, Beograd, 1987); „Momo u polarnoj noći“ (mali poetski roman, Beograd, 1992); „Iz polarne noći“ (pesme, 1995, drugo dopunjeno izdanje, Beograd, 1996); „Zapisi iz polarne noći“ (eseji, Beograd, 1997); „Bruj milenija“ (pesme, 1998, drugo dopunjeno izdanje, Beograd, 2000); „Pančevo, varoš nakraj sveta“ (literarizovana monografija, 2004, Pančevo, drugo izmenjeno izdanje, Pančevo, 2005); „Grad, pre nego što usnim“ (pesme, Pančevo, 2005, drugo dopunjeno izdanje, Pančevo, 2006); „Žudnja za celinom“ (pesme, Pančevo, 2009); „Ardent desird’ unite“ (pesme, dvojezično francusko-srpsko izdanje, Pariz, 2013), „Pančevo, varoš gde se Dunav uliva u Tamiš“ (literarizovana monografija, Pančevo, 2015); Andrić, Crnjanski, Pekić: pripovedne strukture srpskog (post) modernističkog romana: dekonstrukcija pripovednog subjekta i rekonstrukcija figure pripovedača (adaptirani doktorski rad odbranjen na engleskom jeziku koji je autor preveo sa engleskog na srpski jezik, Pančevo, 2017). „Iz brodskog dnevnika“ (knjiga pesama, Pančevo, 2021).
Nagrade: „Milan Rakić“, „Branko Miljković“, „Isidora Sekulić“, „Prosvetina nagrada“, „Pečat varoši sremsko karlovačke“, Plaketa „Mermer i zvuci“, „Pegaz“, „Kondir Kosovke devojke“, „Nagrada Gradske biblioteke Pančevo“ i druge.

25.07.2022. godine. Predstavljanje knjige “Iverje i okrajci “, autor Zoran Ćosić.

19:30 časova. Mesto odražavanja programa biće naknadno objavljeno.


Zoran Ćosić je rođen u Mionici 12. maja 1967. godine. Glumu je diplomirao 1992. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Petra Banićevića. Ostvario je veliki broj uloga na scenama Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta u Somboru, Narodnog pozorišta u Subotici, Narodnog pozorišta u Nišu, Narodnog pozorišta u Beogradu i Zvezdara teatru. Popularnost je stekao tumačeći epizodne uloge u televizijskim serijama Srećni ljudi, Moj rođak sa sela, Bela lađa i Žene sa Dedinja.

Poetska zbirka „ Iverje i okrajci“ je nastajala nekoliko decenija , ali nije prvi iskorak izvan prostora glume. Napisao je dva pozorišna komada za decu, kao i jedan scenario za seriju „ Janičar“.

Related posts

Leave a Comment