PROMOCIJA KNJIGE “VOJVODA ZOGRAF”

U organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac, u četvrtak 23. juna, biće predstavljena knjiga “Vojvoda Zograf”, autora prof. dr. Snežane Adamović.

Promocija knjige je u čitaonici lajkovačke biblioteke, od 18:30 časova.

„Roman govori o ličnostima iz Prvog ustanka kneževima Aleksi, Iliji, Hadži Ruvimu. Glavni junak je vojvoda i slikar Petar Nikolajević Moler.

Roman pisan u dva toka, ondašnjem vremenu Prvog ustanka, i sadašnjem o tome kako umetnik stvara roman. Tema je sudbina umetnika u ratu i smutnim, teškim vremenima za njihov narod.

Ovo je treće izdanje, prva dva objavljena su u „PROSVETI” u Beogradu“, kaže autorka.

“Snežana Adamović vešto i naučeno koristi mnogobrojne mogućnosti da, na jedan posve moderan način, u svom romanu Vojvoda Zografi iznese i približi etnološke karakteristike srpskog naroda, koristeći sudbine protagonista Prvog i Drugog srpskog ustanka, igru sa dokumentima i čudesnu imaginaciju zasnovanu na hrišćanskoj i folklornoj tradiciji.

Među književnim stvaraocima do sada poznata kao kritičar i autor knjiga o besedama Vladike Nikolaja Velimirovića, Snežana Adamović ovoga puta sa svojim prvencem u proznom stvaralaštvu Vojvodom Zografom na književnu scenu stupa kao potpuno zreo romansijer”, rekao je  Milisav Savić.

Related posts

Leave a Comment