SEOSKA LITIJA U PEPELJEVCU

Svake godine na Belu subotu, koja pada u prvu subotu posle Trojica, Pepeljevac tradicionalno obeležava seosku slavu, povodom koje organizuje litiju. Za razliku od sela koja intenzivno žive samo taj jedan dan, situacija u Pepeljevcu je bitno drugačija. U Pepeljevcu je veliki broj mladih ostao na selu, deca se rađaju i veliki je broj višegeneracijskih porodica. Iz godine u godinu, litija je sve masovnija i u njoj učestvuje sve više dece.

Ovogodišnji domaćin slave bio je meštanin Marko Kovačević, otac troje dece, sa svojom porodicom:

“Očitavanjem molitve naseg svestenika, oca Zorana Milikića iz Bogovađe i polaskom iz “Karanovca”, donjeg kraja sela, prolazimo kroz selo pevajući crkvene pesme, usput otac Zoran blagosilja slučajne prolaznike koje sretnemo, sve do spomen česme – zapisa u selu.

Ja sam bio domaćin koji se prihvatio da slavi slavu ove godine, a preuzeo sam slavu od Miroslava  Lukića koji je prošle godine bio domaćin slave, a vec za sledecu godinu se prijavio Miroslav Selenić. Osveštavanjem zapisa, domaćin koji predaje slavu, uklesan u drvo krst obnavlja se svake godine.”

Ovogodisnji domaćin seoske slave pripremio je kolač, žito ,sveću i prigodnu gozbu za meštane i goste.

U činu lomljenja slavskog kolača učestvovali su svi, ponajviše deca. Naredni domaćin slave Miroslav Selenić preuzeo je deo kolača.

Ikona Sv. Trojice ostaje u domu ovogodišnjeg domaćina do sledeće litije, kada se predaje narednom domacinu slave.

Pepeljevac tradicionalno obeležava slavu sela, a na zadovoljstvo svih, poslednjih par godina je sve veći odziv meštana, naročito dece.

Related posts

Leave a Comment