SMANJENE REZERVE KRVI APELUJU IZ INSTITUTA, U LAJKOVCU DODELA PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVAOCIMA

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas, povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, da su trenutno rezerve krvi smanjene i da nedostaju sve negativne krvne grupe i grupe A+ i 0+.

Institut je u saopštenju, povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, apelovao na garađane da daju krv.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna u cilju izražavanja zahvalnosti davaocima, kao i podizanja svesti gradjana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana je “Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života”.

Slogan je dokaz da davalaštvo krvi jača duh zajedništva i da zdravstveni sistem može nesmetano da funkcioniše samo ukoliko ima dovoljno sigurne krvi i produkata od krvi koje mogu da obezbede isključivo zdravi davaoci.

Tradicionalno, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u utorak 14. juna, od 14 do 16 časova, u prostorijama Crvenog krsta Lajkovac biće upriličena prigodna svečanost, na kojoj će biti uručena priznanja višestrukim davaocima krvi.

Tokom leta je mahom deficit u rezervama krvi, pa lajkovački humanitarci tradicionalno daju najveći doprinos upravo u Letnjim kampanjama, za šta su višestruko nagrađivani, a po ukupnim ostarenim rezultatima u dobrovoljnom davanju krvi Opština Lajkovac je višestruki Šampion solidarnosti.   

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna od 2005. godine po odluci Svetske zdravstvene organizacije, u znak sećanja na dan kada je rođen austrijski biolog dr Karl Landšajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće ABO sistema krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Related posts

Leave a Comment