IZLOŽBA FILMSKIH PLAKATA “TRAGOVI JEDNOG VREMENA”

U galeriji KC “Hadži Ruvim” Lajkovac u četvrtak 2. juna, sa početkom u 19 casova, biće otvorena izložba filmskih plakata pod nazivom “Tragovi jednog vremena” ( filmski plakat 1945 – 1970), koju lajkovački Kulturni centar organizuje u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i Mrežom kinopikazivača Srbije.

Pomenuta izložba je do sada realizovana u brojnim gradovima i mestima širom Srbije, a učesće u ovom zajednickom projektu svrstava lajkovački KC “Hadzi Ruvim” među ustanove kulture koje neguju neprolazne kulturne vrednosti, kontinuirano širenje saradnje i umrežavanje sa drugim ustanovama.

„Za sve koji su odrastali uz filmove, plakati su bili neka vrsta putokaza kroz mladalačko doba, duboko urezanih u sećanju. Utoliko ne čudi što su kolekcionari starih filmskih plakata spremni da odvoje ozbiljne sume novca za neke od najatraktivnijih. Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu. Sa pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput Netfixa, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj važnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji. Čak i u slučaju kada više dominira fotografija uz različite digitalne intervencije filmski plakat zadržava vlastitu logiku „ekonomije pažnje“ nastojeći da ostane prepoznatljiv. U sveopštoj inflaciji slika, kada brojni algoritmi korisnicima nude nove sadržaje koji su najbliži njihovim interesovanjima, više nema nikakve sumnje da je pažnja ograničeni resurs, pa se samim tim sve više počinje govoriti o „ekologiji pažnje“. Upravo stoga filmski plakati iz vremena kada je film menjao senzibilitet čitavih generacija imaju sve veću kako emotivnu, tako i kulturnu vrednost ocrtavajući obrasce nastanka pismenosti pažnje kao konstitutivnog momenta „nove osećajnosti“.“

Related posts

Leave a Comment