ŠKOLA U ĆELIJAMA OBELEŽILA 90 GODINA POSTOJANJA

Devedeset godina posvećenih najplemenitijoj misiji vaspitanja i obrazovanja, škola u Ćelijama dostojno je obeležila prigodnim sadržajnim programom, uz prisustvo brojnih gostiju.

U Izdvojeno odeljenje  lajkovačke Osnovne škole ‚‚Mile Dubljević“u  Ćelijama, na svečanost povodom obeležavanja jubileja – 90 godina postojanja i rada  došli su pored učenika i nastavnika, predstavnici lokalne samouprave, ali i bivši učitelji i učenici, koji su se nakon više od pola veka ponovo sreli u svojoj školi.

Povodom jubileja škole, izuzetno posvećene učiteljice Tanja Milošević i Svetlana Ilić su, podsećajući na istorijat škole, između ostalog rekle:

“Godišnjica škole je velika radost za sve. Radost ponovnih susreta i uspomena. Pre svega naša odgovornost prema onima koji su pohađali ovu školu i onih koji su u njoj radili. Naša škola u Ćelijama ove godine proslavlja 90 godina postojanja. Ona je danas kuća koju smo izgradili svi mi koji smo se danas okupili ovde:učenici, učitelji, osoblje škole, roditelji… Svako je nešto doprineo. Škola je za 90 godina svog postojanja doživela mnoge radosti. Danas su pred nama uspomene na školu. U tursko doba Ćelije je teritorijalno pripadalo Beogradskoj nahiji, kao i mnogo decenija kasnije. Susedno selo Petka i danas pripada Beogradu. Petka ima osnovnu četvororazrednu školu od 1873 . godine. Deca Ćelija su do izgradnje škole u Ćelijama nastavu pohađala u selu Petka . Škola u Ćelijama počinje svoj rad 23.marta 1932 . godine.  Danas Ćelije teritorijalno pripada Lajkovcu , a škola u Ćelijama pripada Osnovnoj školi „ Mile Dubljević “ u Lajkovcu. Zato se jubileji naše škole i matične u Lajkovcu ne poklapaju. Ove godine naša škola slavi 90 godina postojanja . 1932 . godine škola u Ćelijama je iznedrila prvu generaciju đaka . Škola u Ćelijama trenutno ima 16 đaka, 2 učiteljice i jednog pomoćnog radnika.

Škola se trudi da ide u korak sa vremenom. Danas slavimo punih 9 decenija rada naše škole, 9 decenija zasnovanih  na najplemenitijoj misiji vaspitanja i obrazovanja. Škola je drugi dom deci i učiteljima. Godine provedene ovde pamte se za ceo život. Iako zvuči puno, ona je uvek mlada, jer u njoj borave učenici koji svojom grajom to ne dozvoljavaju. I tako iz godine u godinu ona je mlađa, veselija, razigranija i spremnija da primi učenike koji će iz nje poneti ono najbolje i najvrednije.”

Organizatori jubileja su s ponosom podsetili, da je jedan od najznačajnijih učenika ove škole bio naš poznati književnik Radovan Beli Marković, jedan od najznačajnijih stvaralaca savremene srpske književnosti.

Učenici četvorogodišnje škole u Ćelijama izveli su u čast jubileja brižljivo pripremljenu priredbu. Svaki od 16 učenika škole predstavio se recetacijom, izvedeno je nekoliko horskih numera, a učenici trećeg i četvrtog razreda izveli su dramski prikaz teksta “Kad proleće dođe”.

Povodom 90 godina postojanja škole u Ćelijama, umetnik i publicista Milutin Ranković besedio je nadahnuto na temu “Ćelije kroz istoriju i predanje”.

U organizaciji lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, jednoj od učionica odigrana je i profesionalna dečja pozorišna predstava “Zdravo je ono pravo”, namenjena učenicima škole i svoj deci koja su prisustvovala svečanosti. Komletan program organizovan je školi u Ćelijama.

Inicijator organizacije proslave jubileja, bivša učenica škole, Grozdana Vera Popović (rođ. Jevtić), autor je publikacije povodom 80 godina škole objavljene 2012. godine.


U svojoj 75.-oj godini došla je iz Beograda da prisustvuje obeležavanju jubileja svoje škole u Ćelijama. Obratila se prisutnima, emotivno evocirajući uspomene.

Prisutnima se obratila i učiteljica u penziji Ljubinka Živić, prenevši sa setom sliku školskog života vremena svog službovanja.

Milijan Kamenica, rođen je 1934. godine, pa je u prvi razred krenuo u školu u Ćelijama 1941. godine.  Kaže, da su ratne godine uzele danak njegovom školskom dobu, koje je trebalo biti najlepše, ali da se uvek rado seća vremena provedenog u ovoj školi, koja je iznedrila brojne čestite i uspešne ljude.

Organizatori svečanosti podelili su Zahvalnice svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji obeležavanja jubileja: lokalnoj samoupravi, mesnoj zajednici, matičnoj školi, Kulturnom centru“Hadži Ruvim“, Udruženju “Castrum brodare”, lajkovačkom komunalnom preduzeću i brojnim pojedincima, mahom meštanima.

Jubilej škole u Ćelijama obeležen je sa puno emocija, onako kako to biva u malim seoskim školama sa tradicijom i nekom posebnom dušom.

Related posts

Leave a Comment