LAJKOVAČKI KULTURNI KOLAŽ ZA PAMĆENJE

Sjajan spoj slikarstva i horske muzike, koji je Kulturni centar “Hadži Ruvim” Lajkovac, u okviru svog majskog programa priredio svojim sugrađanima na praznik Sv. Ćirila i Metodija, bio je umetničko veče koje će se dugo pamtiti.  

Centralni događaj programa „Lajkovački kulturni kolaž“ u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” bilo je otvaranje izložbe slika lajkovačke slikarke Biljane Gavrilović.

U okviru programa, upriličen je nastup hora, koji već dve decenije uspešno funkcioniše pri lajkovačkom Kulturnom centru „Hadži Ruvim“, bez koga se ne može ni zamisliti ni jedan ozbiljniji kulturni događaj.  Hor, pod dirigentskom palicom  profesora,mr. Uroša Stepanovića je svojim besprekornim nastupom dao sjajan pečat i kompletirao puni umetnički doživljaj večeri. U godini jubileja, dve decenije svog postojanja, hor se uspešno redstavio rafinirano odabranim, događaju primerenim repertoarom, delima poznatih kompozitora i nacionalnim etno motivima.

Bila je ovo druga samostalna izložba Biljane Gavrilović, pod nazivom „Slikom kroz vreme“, na kojoj je autorka izložila preko 20 svojih radova, ulja na platnu, akrilika, akvarela i crteža, nastalih tokom dve decenije njenog plodnog stvaralaštva.

Prilikom otvaranja izložbe, Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti je govoreći o slikarskom izrazu Biljane Gavrilović rekla:  

“Likovni jezik Biljane Gavrilović možemo posmatrati kao urođenu nužnost, organsku potrebu da se izraze i uobliče stvaralački impulsi nastali kao posledica jedne osobene opservacije okruženja. Ovi impulsi poseduju sopstvenu ekspresiju, ali zajedno ipak ostaju sjedinjeni u svojoj težnji. U pejzažima najbolje dolazi do izražaja ovo introvertno analiziranje zapažanja, u kom se oblici iz spoljašnjeg, opipljivog sveta, aktivno transponuju u subjektivni, duhovno-emocionalni odnos prema prirodi. Ova analiza dolazi uvek kao sastavni deo umetničkog procesa koji u sebi objedinjuje sve one protivrečnosti koje leže između onoga što se posmatra i jedne unutrašnje, umetničke tenzije koja pokušava da u odgovarajućoj formi približi sopstveni osećajni svet. Umetnički senzibilitet Biljane Gavrilović počiva na realističkom tretmanu pejzaža, ali neretko i na impresionističkom građenju atmosfere, kroz značaj predstavljanja svetlosti i njenog uticaja na realnost boje, teksture i oblika. Pejzaži Biljani pružaju široko vizuelno polje za kontemplaciju. Osećanje sporog proticanja vremena i utiska tišine i osamljenja, čini ove slike specifičnim medijem osećajnosti koji je povezan sa tendencijom izražavanja osećanja vremena i prostora. Slikarski postupak na neki način je podređen izražavanjem neophodnosti naglašavanja ove dve komponente. Kao sastavni deo duhovne aktivnosti, slikanje pejzaža donosi uvek novi uvid u umetničko razumevanje prirode i estetske i likovne vrednosti koje proizilaze iz pojedinačnih polja kontemplacije. Biljanine likovne preokupacije rezervisane su i za slikanje portreta, koje ostaje u domenu realističkog prikaza portretisanog, bez zainteresovanosti za idealizaciju ili prenaglašeno psihološko predstavljanje.”

Biljana Gavrilović rođena je 1976. godine u Valjevu. Odrasla u selu Nepričavi kraj reke Kolubare. Od detinjstva je pokazivala sklonost ka likovnoj umetnosti. Likovni studio „Hadži Ruvim“ Lajkovac upisala je 1999. godine, gde je stekla osnovna znanja iz oblasti crteža i slikarstva. Do sada je učestvovala na više od 20 kolektivnih izložbi u Beogradu, Priboju, Lajkovcu, Lazarevcu, Ljigu i dr. U organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac, održana je njena prva samostalna izložba. Član je S.A.D. Vizantija Beograd. Učestvovala i na likovnoj radionici Crvenog krsta u Baošiću. Posebno ističe izložbu Portret kroz vreme, u organizaciji NUBS Beograd, gde joj je rad prošao u konkurenciji više stotina umetnika.

Na otvaranju izložbe su, u ime otganizatora govorili i direktor i urednik programa Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, Milutin Ranković i Snežana Škorić, a prisutnima se obratila i autorka izložbe Biljana Gavrilović.

Svo troje je izrazilo zadovoljstvo, što je ova izložba organizovana upravo ovde i na ovaj način, uz podsećanje da je Biljana Gavrilović pre dve decenije bila saradnik upravo ove galerije.

Atmosfera na otvaranju izložbe u dupke punoj galeriji bila je izuzetno topla i prisna, kakva se izgleda može doživeti samo u malim sredinama sa dušom, gde se svi međusobno poznaju, sarađiju, druže, vole i poštuju. . Sve je obilovalo pozitivnom energijom i dobrim vibracijama.

U svakom slučaju, bilo je ovo jedno umetničko veče za pamćenje.

Izložbena postavka radova Biljane Gavrilović u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” dostupna je javnosti do srede 1. juna.

Related posts

Leave a Comment